Szervereink

A T-Systems Cloud & Data Center nagybiztonságú adatközpontja a lehető legjobb választás az infokommunikációra alapozott üzleteknek. Az infokommunikációs infrastruktúra-kihelyezés (kolokáció) legjelentősebb hazai szolgáltatójaként a T-Systems Cloud & Data Center budapesti létesítménye a világon jelenleg elérhető legmagasabb technológiai szintet képviseli, és az új piacok meghódításának biztonságos, megbízható, költséghatékony útját kínálja.

Extrém biztonság
Többszintű fizikai biztonság. A T-Systems Cloud & Data Center adatközpontja megerősített, védett létesítmény, amely megbízhatóan óvja a biztonsági szempontból kényes berendezéseket. A biztonsági rendszer többszintű, a biztonsági szolgálat az év minden napján, 24 órán keresztül működik. Munkáját – az épületen belül és azon kívül egyaránt – zárt láncú televíziós rendszer, rezgés-, ajtónyitás- és mozgásérzékelők, valamint riasztók segítik.

Mágneskártyás, illetve változó számjegykiosztású nyomógombos rendszer szabályozza a beléptetést az épületbe, a kolokációs területre és a rackszekrényekhez. Az épületbe kizárólag az ügyfél által felhatalmazott személyek léphetnek be, szükség esetén egyedi igényeknek megfelelő további – akár biometrikus azonosításra is alkalmas – biztonsági berendezéseket is elhelyezünk. A be- és kilépéseket HD minőségű, folyamatosan működő videórögzítő rendszer teszi visszakereshetővé. A gépjárművel történő illetéktelen fizikai behatolás megelőzésére betonpillérek szolgálnak, a parkoló forgalma pedig hidraulikusan működtethető akadályokkal szabályozható.

99,999% rendelkezésre állás
A T-Systems Cloud & Data Center által szolgáltatott infrastruktúra tekintetében vállalt szolgáltatási szintek (SLA) a legszigorúbb iparági szabványoknak is eleget tesznek – az éves szinten 99,999%-os rendelkezésre állással nyújtott áramszolgáltatás és klimatizálás révén ügyfeleink kritikus rendszereinek a lehető legbiztonságosabb működési környezetet biztosítjuk.

A+B redundáns energiaellátás
Szünetmentes áramellátás gondoskodik ügyfeleink berendezéseinek zavartalan működéséről 99,999%-os rendelkezésre állással. A létesítmény megkétszerezett, biztonságos alállomásokon keresztül kapja az energiát a városi hálózatról, szükség esetén azonban az (N+1 konfigurációjú) redundáns dízelgenerátorok 3 percnél rövidebb idő alatt képesek átvenni a központ teljes terhelését, majd 72 órán át, illetve üzemanyag-feltöltéssel további tetszőleges ideig gondoskodnak az energiaellátásról. Az infokommunikációs berendezések biztonságos működését ezenfelül online üzemű (N+1 konfigurációjú) redundáns szünetmentes áramforrások szolgálják. A fogyasztók ellátása minden esetben A+B redundáns betáplálással történik. Az infrastruktúra mindig üzemképes állapotáról tervszerű megelőző karbantartással gondoskodunk.

N+1 rendszerfilozófia
Adatközpontunkban a hőmérséklet és légnedvesség megfelelő szabályozásával és hatékony porszűréssel biztosítjuk az infokommunikációs eszközök számára ideális környezeti feltételeket. Az épület teljes egészében légkondicionált, erről N+1 redundáns, helyileg szabályozható, precíziós légkondicionáló egységek gondoskodnak. A hőmérséklet folyamatosan 22 Celsius-fokos (+/-2 °C), a levegő relatív páratartalma pedig 50% (+/-10%).

VESDA tűzérzékelés, gázalapú oltás (Inergen)
A teljes körű tűzészlelés és -oltás az épületen belül mindenütt elérhető alapszolgáltatás. Az egyes helyiségek 60 percig ellenállnak a tűznek, a tűzoltó rendszer pedig minden környezeti és biztonsági előírást kielégít. A tűzoltás nitrogénalapú gázzal történik, amely nem káros sem a környezetre, sem a helyiségekben elhelyezett infokommunikációs eszközökre. A létesítményigazgatási rendszerbe (BMS) VESDA (Very Early Smoke Detection Alarm, Nagyon Korai Füstérzékelő és Riasztó) tűzjelző rendszert integráltak. A komplexum a jelenleg elérhető legmagasabb szintű tűzjelző és -oltó rendszerrel van felszerelve. Tűzjelzéshez VESDA (nagyon korai füstérzékelő) rendszer került telepítésre, mely lézeres detektorokkal és levegőminta-vételezési szisztémával ellenőrzi tűz, füst esetleges jelenlétét. Tűz észlelése esetén 30 másodpercen belül megkezdődik az oltás, melyhez Inergen (nitrogénalapú) gázt használ a rendszer. Az oltás oxigénelvonással történik, olyan szintre csökkentvén a levegő oxigéntartalmát, amely lehetetlenné teszi a tűz továbbterjedését. Ehhez szolgál még segítségül a speciális fal- és ajtórendszer minimálisan egy óra tűzbiztosítással. A tűzoltó rendszer intelligens, automatikus szelepvezérléssel rendelkezik, így az oltóanyagot csak a szükséges területre juttatja el, megkülönböztetve az álpadló alatti, valamint az álpadló és az álmennyezet közötti légtereket is.

A gáz környezetre, emberi életre és berendezésekre veszélytelen, oltás után a helyszín nagyon rövid időn belül megközelíthető, nincs szükség az oltásból visszamaradt hulladék eltakarítására. A tűzoltó rendszer állandó összeköttetésben áll a Fővárosi Tűzoltó-parancsnoksággal, ahová a tűzjelzések automatikusan befutnak, így az ügyeletes tűzoltók – a beérkezett riasztás ellenőrzése után – szükség esetén azonnal megkezdhetik a kivonulást a megfelelő erőforrásokkal.

Szervereink:

  • HP bare-metal szerver: 28 db
  • DELL compute node : 4 db
  • DELL storage: 1 db
  • HP DNS szerver: 2 db
  • HP Backup szerver: 4 db
  • HP Központi adattároló: 1 db
  • Synology NAS: 3 db
  • VPS: 50+ db
  • WAN: 1 Gbps
  • LAN: 10 Gbps