How Can We Help?

Biztonsági mentések

Vissza az összes témához

Rendszer szintű biztonsági mentések

Automatikus mentések

A tárhelyekről minden éjjel készítünk biztonsági mentéseket. A mentések A tárhely vezérlőpultjából érhetőek el az Eszközök – Biztonsági mentések menüpontban Ezek a mentések fizikailag nem az Ügyfél tárhelyén tárolódnak, így nem számítanak bele a tárhely méretébe sem. A kék szín teljes tárhely mentést jelöl, míg a fekete szín ún. inkrementális mentést. Ez utóbbi a legutolsó teljes mentés óta bekövetkezett változásokat menti csak el, a helyreállításhoz ezért szükséges az utolsó teljes mentés is. A mentésből visszaállítás automatikus. Két heti mentés  ilyen módon hozzáférhető, és automatikus folyamattal visszaállítható egyszerűen. Ha valamilyen oknál fogva régebbi mentés szükséges, úgy vegye fel velünk a kapcsolatot.

Ügyfél által kezdeményezett biztonsági mentések

A  Biztonsági mentések menüpontban lehetőség van egyedi biztonsági mentést készíteni. Ez esetben a rendszer tömöríti a tárhely tartalmát, majd egy letöltés ablakban saját számítógépünk választott helyére menthetjük a tömörített fájlt. A folyamat a tárhely méretétől függően akár több percet is igénybe vehet. Mivel a folyamat eredményeképpen ezt a mentést mindenképpen le kell tölteni, értelemszerűen ez sem számít bele a tárhely méretébe.

Saját program által készített mentések

A népszerű webes tartalomkezelőkhöz léteznek biztonsági mentést készítő kiegészítők (pl. Akeeba Backup), amik a weboldalról képesek egyedi vagy akár rendszeres időközönként automatikus mentést készíteni. Ez több ponton lényegesen eltérnek fentiektől:
  • nem tárhely szintű szolgáltatás, ezekről Ügyfeleinknek maguknak kell gondoskodnia
  • domain szintű mentéseket készít (weboldal fájljai és adatbázisa), nem érinti tárhely többi adatát: emailek, többi adatbázis, konfigurációs fájlok stb.
  • alapesetben ezek a tárhely adott mappájába íródnak, és mint ilyenek helyet igényelnek a tárhelyen
Javasoljuk, hogy a tárhely méretétől és telítettségétől  függően gondoljanak át egy lehetséges mentési stratégiát és használjanak ilyen beépülőket, mert mindig jobb a több lehetőség, ha valamilyen adatot vissza kell állítani.

Visszaállítás menete

Automatikus mentésekből

  1. Klikkeljünk duplán arra a mentésre amiből adatokat kívánunk visszaállítani.
  2. Kiválaszthatjuk, hogy adatbázis(oka)t, fájlokat vagy emaileket szeretnénk-e visszaállítani. Egyszerre csak egyet van lehetőség választani. Ha pl. weboldalt szeretne visszaállítani, a mentésből helyreállítási folyamatot végig kell csinálni előbb a fájlokra vonatkozóan, majd a webhely által használt adatbázisra vonatkozóan is.Ű
  3. Válasszuk ki a visszaállítani kívánt mappát és klikkeljünk a „Restore” gombra
  4. A megerősítő OK után várjuk meg a helyreállítási folyamat végét. Ez adatmennyiségtől függően hosszabb időt is igénybe vehet

Felhasználó által indított, korábban letöltött mentésből

  • Klikkeljünk az importálás gombra
  • Forrásként válasszuk az „upload archive”-ot majd tallózzuk ki a használni kívánt mentést és klikkeljünk az OK gombra
  • A folyamat innentől automatikus. A feltöltendő fájl méretétől függően ez hosszabb időt is igénybe vehet