ISPmanager 5: Domain nevek, DNS rekordok beállításai

Vissza az összes témához
  A felhasználóknak lehetőségük van a domainok DNS bejegyzéseit szerkeszteni. Az értékek bárminemű szerkesztését a szokásosnál is körültekintőbben célszerű végezni, mert a DNS rekordok módosítása nem azonnal fejti ki hatását, bizonyos esetekben a gyakorlatban ez 1-2 óra –  nemzetközi szabványok alapján akár 48 óra – is lehet. A rekordok szerkesztésénél általános szabály, hogy minden elnevezés végét le kell zárni egy ponttal. A ponttal való lezárás tilos viszont  IP cím esetén:

Alapeset: Dima.hu domain általunk biztosított tárhelyen futtatva

Nincs különösebben szükség a DNS rekordok módosítására.

Másik regisztrátornál bejegyzett domain irányítása Dima.hu kiszolgálóra

A DNS rekordokat ez esetben a regisztrátornál kell módosítani, mégpedig az A és a WWW rekordokat kell irányítani a tárhelyet biztosító kiszolgálóra, illetve egy NS2 kiszolgálóra. A szükséges pontos adatok tárhelyenként különböznek, azokat az Ügyfélszolgálatunk bocsátja rendelkezésre. Az A és WWW rekordok minden esetben IP címek, a névszerver értékek minden esetben kiszolgálónevek.

Dima.hu-nál regisztrált domain irányítása külső tárhelyre

A helyzet hasonló, mint az előbbi esetben, csak fordított: az Ön által közölt 2 IP-címre átállítjuk a domain A és WWW rekordját. Csak domain regisztráció esetén (tárhely nélkül) nincs vezérlőpult belépési lehetőség, kérjük, vegye fel a kapcsolatot Ügyfélszolgálatunkkal, akik akik beállítják a szükséges értékeket.

Néhány egyéb eset, amikor DNS beállításokra van szükség

Levelezés átirányítása Google G Suite fiókra: Ha rendelkezik ilyen előfizetéssel, akkor az MX rekordot át kell állítani az alábbi értékeknek megfelelően. Törölje ki az alapértelmezett MX rekordot: Illessze be az alábbi rekordokat: sajattarhely.hu. 3600 MX 1 aspmx.l.google.com. sajattarhely.hu. 3600 MX 5 alt1.aspmx.l.google.com. sajattarhely.hu. 3600 MX 5 alt2.aspmx.l.google.com. sajattarhely.hu. 3600 MX 10 alt3.aspmx.l.google.com. sajattarhely.hu. 3600 MX 10 alt4.aspmx.l.google.com. Bővebb információ ezzel kapcsolatban itt: https://support.google.com/a/answer/174125?hl=en A levelezés átirányítását követően nincs semmilyen ráhatásunk a levelezésre, hiba esetén a Google Ügyfélszolgálat az illetékes!

Egyéb, harmadik féltől származó visszaigazoló rekordok hozzáadása domainhez

Jelen esetben az alábbi eszköz egy technikai megoldás, hogy a domain tulajdonjogát igazoljuk egy harmadik fél felé. Így ezt követően igénybe tudjuk venni ennek a harmadik félnek a szolgáltatásait. A folyamat során többnyire CNAME és/vagy TXT rekordokat kell beállítani. A pontos nevet és értéket a szolgáltatótól (Mailchimp, Google stb.) kapjuk ezt az értéket kell rögzíteni a domain DNS rekordjainál.

DKIM, DMARC rekord beállítása

Az előbbiekhez hasonlóan ez technikai aláírásként funkcionál, manapság terjed ez a technika a kéretlen levelek megfékezése elleni küzdelem miatt is. Javasoljuk, hogy a fenti két rekordtípust kapcsolják be, különösen a kiterjedt e-mailezéssel rendelkező Ügyfelek! A DKIM és DMARC rekordokat a Mail > Mail domainek menüpontban tudja aktiválni a „Szerkeszt” ikonra klikkelve:

Domain átirányítása Shoprenter webshopra

Lásd ezzel kapcsolatos külön bejegyzésünket: https://www.dima.hu/tarhely-blog/tarhely-domain-tudasbazis/a-shoprenteren-belul-uzemeltetettwebaruhazat-ket-fo-lepesben-tudja-sajat-domain-nev-alatt-megjelentetni/