How Can We Help?

Mi az az SPF rekord és hogyan állítsam be?

Vissza az összes témához

Az SPF (Sender Policy Framework) rekord az E-mail cím hamisítás ellen létrejött technika. A fogadó fél szolgáltatója (pl.: Gmail) ellenőrzi, hogy a küldő címében szereplő domain név (pl.: domain.hu) jóváhagyja-e a levélküldést arról az IP címről, melyről a levél érkezik. Amennyiben a küldő szerver IP címe nem található meg a küldő által használt domain SPF rekordjában, a levelét nagyobb számban utasíthatják vissza a címzettek levelező szerverei.

Az SPF rekord:  v=spf1 ip4:IPCÍM ~all
Több engedélyezett szerver esetén: v=spf1 ip4:IPCÍM1 ip4:IPCÍM2 ip4:IPCÍM3 ~all
Típusa: TXT

Általában egy vagy két IP cím szokott szerepelni a listában, viszont egyéb szolgáltatások használata esetén (pl.: hírlevél szolgáltatás) szükség lehet további IP címek megadására. A dimail.hu rendszer Beállítások -> Kimenő adatok menüjében konkrét példát kap az SPF rekord beállítására.

Lehetséges, hogy egyes szolgáltatásokhoz nem adott IP címeket adnak meg, hanem egy másik domain nevet, aminél szerepelnek a konkrét címek. Ilyenkor a következő módon kell kiegészíteni a rekordot: “include:example.org”. Általunk biztosított SMTP szolgáltatás esetén az “include:smtpcsomag.hu” hozzáadása szükséges a megfelelő működéshez.

SPF rekord beállítására saját domain név esetén van lehetőség. A rekord létrehozása vagy módosítása után általában 1 órán belül minden hálózatban elérhetővé válik az új beállítás.

DNS beállításokról bővebb információt ide kattintva találhat.