Thunderbird

Thunderbird


 

Indítsd el a Thunderbird levelező programot, majd kattints a Beállítás menüre a jobb felső sarokban és válaszd a Postafiókok beállításai menüpontot.

Thunderbird kezdőlap

A megjelenő lapon a bal alsó sarokban kattints a Postafiók-műveletek gombra, majd a Postafiók hozzáadása gombra.

Postafiók műveletek

Írd be a Név mezőhöz az e-mailben megjeleníteni kívánt nevet. Az e-mail-cím mezőben add meg a felvenni kívánt címet és add meg a hozzá tartozó jelszót. Válaszd ki a használni kívánt kapcsolat típusát, majd kattints a Kézi beállítás gombra.

Meglévő e-mail fiók beállítása

Írd be a kiszolgálónevet a Gépnév mezőbe. A kiszolgálónév lehet a szerver neve, amelyen a tárhelyed található (például: kodiak.dima.hu) vagy a domain mail rekordja (például: mail.peldadomain.hu).

Itt fontos megjegyezni, hogy ha SSL-t szeretnél használni a beállítások során, akkor a mail. peldadomain.hu értéket csak akkor használhatod, ha a domain rendelkezik SSL tanúsítvánnyal. Szolgáltatásunk keretén belül minden ügyfelünk számára elérhető a Let’s Encrypt által kibocsátott ingyenes SSL, amit a vezérlőpult Mail domainek menüpontjában állíthatsz be a saját domain nevedre, valamint igényelhető fizetős Sectigo vagy Rapid SSL is a weboldalaidhoz.

Az általad használt szerver nevét (például: kodiak.dima.hu) minden esetben használhatod kiszolgálónévként, mivel minden DiMa szerver rendelkezik hitelesített SSL tanúsítvánnyal!

A bejövő és kimenő kiszolgáló nem ugyanaz a szerver, mivel a levélküldésre dedikált SMTP szervereket használunk. A legtöbb tárhelyszolgáltatás esetén a kimenő kiszolgáló az eskimo.dima.hu vagy a jeges.dima.hu szerver.

A levelezés beállításánál lehetőség van az IMAP és a POP típusú kapcsolat használatára. Mi az IMAP típusú kapcsolatot javasoljuk.

A következő portok és titkosítások használhatóak a bejövő levelezés beállítása során:

IMAP protokoll esetén: 993-as port, a Kapcsolat biztonsága SSL/TLS legyen.

POP protokoll esetén: 995-ös port, a Kapcsolat biztonsága SSL/TLS legyen.

Lehetőség van titkosítás nélküli használatra is, ekkor az IMAP esetén 143-as portot, POP esetén pedig 110-es portot kell megadni.

Thunderbird beállítása

 

A kimenő kiszolgáló vagyis az SMTP szerver adatait külön e-mailben szoktuk kiküldeni a kapcsolattartó e-mail-címre! Az SMTP felhasználó nem egyezik meg a bejövő kiszolgálónál megadott e-mail-címmel!

A következő portok és titkosítások használhatóak a kimenő levelezés beállítása során:

465-ös port, a Kapcsolat biztonsága SSL/TLS.

vagy

587-es port, a Kapcsolat biztonsága STARTTLS.

Mi az SSL/TLS-el történő beállítást javasoljuk minden kiszolgáló esetén.

Ha az adatokat beírtad, kattints az Újratesztelés gombra. Ha minden adatot helyesen adtál meg, akkor ezt zöld színnel jelzi a levelező és a Kész gombbal aktívvá válik. Kattints rá!

Újratesztelés

Ekkor sikeresen felvetted a fiókod.

 

Fontos megjegyezni, hogy POP típusú kapcsolat esetén a fiók beállításánál legyen kikapcsolva a levelek automata törlése! Ezt a Beállítás – Postafiókok beállításai menüpontban kell kikapcsolni. Kattints az e-mail-címed alatt található Kiszolgáló beállításai menüre és az Üzenetek megtartása a kiszolgálón alatt vedd ki a pipát a Legfeljebb 12 napig részből.

Levelek automatikus törlése