Hazai domainregisztrációs szokások

Olvasási idő: ~5 perc

Hazai domainregisztrációs szokások

Az online térben való jelenlét elengedhetetlen lett és ma már senki számára nem kérdés, akár kis- és középvállalkozások, akár magánszemélyek, művészek, szabadfoglalkozásúak részéről. A weboldalak és egyéb online projektek sikeres indításához és fenntartásához első körben a megfelelő domain név lefoglalása, regisztrálása a kulcsfontosságú.

Magyarországon is számos trend figyelhető meg a domain regisztráció területén. Bejegyzésünkben megnézünk most néhányat ezek közül, így segítve Téged már az ötletelés fázisában a jól csengő, kattintásbarát domain neved kiválasztásában, vagy újabb regisztrálásában.

Rövid és könnyen megjegyezhető domain nevek

A hazai domainregisztrációs szokások egyike a rövid és könnyen megjegyezhető domain nevek foglalása. A felhasználók, vagyis az internetezők egyre inkább értékelik az egyszerű, letisztult domain neveket. Az olyan honlapcímek, amelyek könnyen beírható szavakból vagy szókapcsolatokból állnak és egyszerű emlékezni rájuk, nagyobb esélyt kínálnak arra, hogy a látogatók visszatérjenek az adott weboldalra, és könnyebben megosszák azt másokkal, illetve hogy maguk is megjegyezzék.

Lokalizált, vagyis az adott földrajzi egységre kitalált és használt domainek

Az online vállalkozások egyre inkább felismerik a lokalizált domainek előnyeit a magyar piacon. Ezek olyan domainek, amelyek a magyar nyelvet, kultúrát és az adott földrajzi helyet tükrözik, ahol a cég kifejti tevékenységét. Ezek a domainek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy közelebb kerüljenek a település közösségéhez és saját célpiacukhoz – fizikailag is. Például a “gazdabolthajduszoboszlo” vagy a “hajozasbudapest.hu” olyan lokalizált, helyspecifikus domainek, amelyek célzottan elérhetik azokat a felhasználókat, akik direkt ott, helyben keresik az adott szolgáltatást, termékeket. Ha boltot üzemeltetsz, ahová be is sétálhat a vevőd, vagy vendéglátásban utazol és éttermed, kávézód van, érdemes elgondolkoznod ezen a variácón is.

Speciális végződések

A hagyományos .hu domain végződésen kívül egyre népszerűbbek Magyarországon is az egyéb specifikus kiterjesztések. Például az .eu, .com vagy .net mellett a .webshop, .info is népszerűek. Ez a változatosság lehetővé teszi a vállalkozások és az egyének számára, hogy a saját tevékenységüknek leginkább megfelelő domainkiterjesztést válasszák, illetve hogy a nemzetközi célpiacra tevékenykedők is elérjék vásárlóikat, megrendelőiket. De nem is kell külföldi közönség ahhoz, hogy híres előadóművészként a .show végződést illessze például a neve mögé valaki, így kreálva egy frappáns honlapcímet.

Márkavédelem

A vállalkozások egyre inkább felismerik a saját márkájuk és védjegyük online jelenlétének jelentőségét. Ezért regisztrálják a saját nevükhöz, termékeikhez vagy védjegyeikhez kapcsolódó domain neveket annak érdekében, hogy megelőzzék a visszaéléseket és megóvják a márkaértéküket. És ezzel lehetővé teszik azt is, hogy építsék a márkahűséget.

Online üzletek és e-kereskedelem

Az online vásárlás és az e-kereskedelem Magyarországon is egyre népszerűbbé válik, és ennek megfelelően a domain regisztráció trendjei is változnak. Az egyre növekvő igényeket kielégítendő az online kiskereskedők és vállalkozások nagyobb hangsúlyt fektetnek az olyan domainekre, amelyek kapcsolódnak az e-kereskedelemhez. Például a .webshop domain végződés regisztrációja, vagy a domain névben szereplő „webáruház”, „shop” szó elterjedése is erre utal. A legfrissebb statisztikák szerint a ruharendelés vezet, de az első öt kategóriába tartoznak az élelmiszert házhoz szállíttatók is. Nagy valószínűséggel a következő pár évben duplájára növekszik majd az e-kiskereskedelemmel foglalkozók forgalma.

Ezek a trendek, melyeket a domain regisztráció kapcsán soroltunk fel, mint minden felgyorsult világunkban, rendkívül gyorsan változnak. Mi azonban időről időre tájékoztatunk a legfrissebb hírekről és változásokról. Ha még domainnévfoglalás előtt állsz, érdemes figyelembe venned a fentieket, majd próbálgatnod ötleteidet, hogy szabad-e az általad kitalált honlapcím. Itt tudod ezt a mi oldalunkon korlátlan számú próbálkozással megtenni:

dima.hu/domain

Regisztrálj domain nevet olcsón a DiMa.hu Kft.-nél!

Címkék: , , , ,