Így legyen saját web szerverünk

Olvasási idő: ~4 perc

Így legyen saját web szerverünk

Egy weboldal üzemeltetéséhez szükségünk van egy webszerverre, megfelelő mennyiségű tárhelyre, adott esetben adatbázisokra is. De miért is ne próbálhatnánk ki mindezt a saját gépünkön keresztül? Telepítsünk fel egy lokális szervert.— saját web server

Miért jó egy lokális szerver?

Ha az éles weboldalunkon módosítanunk kell valamit, és valami probléma adódik a javítás, vagy módosítás során, bizony az egész weboldal leállhat egy időre. Elképzelhető, hogy amíg mi ügyködünk az oldalon, valaki éppen olvassa azt. Ezeket a módosításokat nyugodt körülmények között is el lehet végezni, mondjuk egy a saját gépünkre feltelepített szerveren. Ezen felül pedig kiváló módszer a tanuláshoz is, hiszen ha valaki web fejlesztést szeretne tanulni, nem biztos, hogy rögtön éles szervereken fog majd tevékenykedni.

Mi kell egy helyi szerverhez?

Egy weboldal kiszolgálásához többféle szolgáltatást is használnunk kell. Ha egy egyszerű HTML kódot és egy stíluslapot szeretnénk csak futtatni, ahhoz nem fog kelleni semmilyen extra szoftver ezeket a számítógép böngészője saját maga is képes feldolgozni. Egy összetettebb, mondjuk PHP alapokon nyugvó weboldal egy adatbázissal azonban már igényel némi extra felkészültséget. A tárhelyünk ugye alapvetően adott a számítógépünk merevlemezén. Ezzel kapcsolatban ne feledjük, hogy a webtárhely esetében valószínűleg kevesebb hely áll majd rendelkezésünkre, szóval gazdálkodjunk okosan. A PHP futtatásához, és az adatbázishoz, illetve a helyi szerver futtatásához könnyen alkalmazhatjuk az XAMPP szoftverét. Az XAMPP egy komplett webszervert varázsol a gépünkből, mely alkalmas fejlesztésre, de akár kész rendszereket is telepíthetünk rá.

Mit kapunk az XAMPP telepítése során?

A XAMPP teljesen ingyenes, egyszerűen installálható Apache szoftver, amely PHP, MariaDB és Perl komponenseket is tartalmaz. A telepítés rendkívül egyszerű. Letöltjük az operációs rendszerünkhöz tartozó verziót, és feltelepítjük azt a számítógépre. A telepítés után minden komponens egy beállított alapkonfigurációval elérhetővé válik a számítógépünkön.

Készítsünk egy mintaoldalt

A feltelepített XAMPP szerver elindítása után még nem fogjuk tudni használni a rendszert, ehhez nekünk kell elindítanunk a szükséges modulokat. Két modulra bizonyára szükségünk lesz: Apache: maga a tárhely-szoftver, mely tartalmazza például a PHP könyvtárait is. MySQL: Az adatbázis-kiszolgáló a tárhelyen. Indítsuk el ezeket a modulokat, a felhasználói felület Start gombjára kattintva. Miután a szoftverek üzemelnek (melyet zöld színnel jelöl a felület), indítsuk el a kedvenc web böngészőnket, és írjuk be ezt, arra ügyelve, hogy ne Google keresést indítsunk: localhost Ha az XAMPP köszönőoldala jelenik meg, akkor mindent jól csináltunk, a weboldalt el is kezdhetjük megalkotni.

Hol találjuk a fájlokat?

Próbaképpen keressük meg az XAMPP telepítési könyvtárát, és azon belül lépjük a /htdocs mappába. Az itt található fájlokat fogja feldolgozni a böngésző, amikor a localhost/fájl.neve elérési utat adjuk meg neki. Illusztárció: https://www.dropbox.com/s/0vy7upra7uokmjd/Screenshot%202017-06-22%2011.32.18.png?dl=0