Mindent az SSL tanúsítványról.

Olvasási idő: ~6 perc

Mindent az SSL tanúsítványról.

Hogyan lehet biztonságos a weboldala?

Biztosan Ön is találkozott már olyan weboldallal, melyet a böngészője „Nem biztonságos”-nak értékelt. Ez egy ismert, rendszeresen használt weboldalnál kevésbé feltűnő, de egy először látogatottnál biztosan nem kelt túl nagy bizalmat. Ilyenkor nem biztos szívesen adjuk meg adataink, vásárolunk vagy regisztrálunk. Ha az Ön weboldala esetében is ezt látja, akkor itt az ideje, hogy foglalkozzon az SSL tanúsítvánnyal.

A mai weboldalak többsége használ már SSL tanúsítványt, ami azért fontos, mert biztonságossá teszi a kommunikációt a webhely és a felhasználók böngészője között. Ezeket a biztonságos webhelyeket sokkal nyugodtabban és szívesebben használják a látogatók, hiszen nem kell félniük attól, hogy adataik véletlenül rossz kezekbe kerülnek.

Kiemelten fontos ez webáruházak esetén, ahol megadjuk bankkártya adataink.

De pontosan mi ez a tanúsítvány, és a cikk végén miért akarja rögtön majd megrendelni? Olvasson tovább!

Mi is pontosan az az SSL tanúsítvány?

Kezdjen el böngészni a neten és random kattintson le weboldalakat. A böngésző címsávjában nézze meg, hogy az adott weboldal URL címe HTTP-vel HTTPS-sel kezdődik. Ha utóbbival, akkor az az oldal SSL (Secure Sockets Layer) tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát biztonságos. Lényege, hogy ilyenkor az adatok egy titkosított csatornán mozognak a látogató és a webhely között.

A Chrome böngészője, ha nem használunk még ilyet, például rögtön az URL elé ki is írja, hogy „Nem biztonságos”. Ez valljuk be, nem túl bizalomgerjesztő.

És bizony, az SSL-nek még a SEO-hoz is köze van!

A Google ugyanis, ha nincs SSL-ünk, nem biztonságos oldalnak minősít minket, ez pedig sajnos hátrasoroló tényező lehet, így egy jobb helyezést elért oldal is hátrébb kerülhet a Google listáján.

Nézzük meg az előnyeit. Vegyük sorra a legfontosabbakat:

  1. Titkosítás

Ez az SSL legfőbb célja: úgy titkosítsa az információt, hogy azt csak a kívánt felek tudják befogadni. Random karaktereket helyez el az eredeti információba, így megfejthetetlenné teszi azt bárki számára, akinek nincs meg a kulcsa hozzá. Ez azt jelenti, hogyha az információ mégis rossz kezekbe kerülne, az teljesen olvashatatlan lesz, tehát nem tudják felhasználni.

  1. Biztonságos bankkártyás fizetés

A webáruházaknak rendelkezniük kell egy legalább 128 bites titkosítással rendelkező SSL tanúsítvánnyal. Csak ebben az esetben lehetséges esetükben a bankkártyás fizetés. Ezt a fizetési szolgáltatók szigorúan ellenőrzik, legfőképp azt, hogy az SSL megbízható forrásból származik-e.

  1. Védik az internet felhasználókat

Az ember lánya/fia sajnos akaratlanul is olyan oldalakra tévedhet, amik tipikus adathalász oldalak. Ezek az oldalak természetesen soha nem szerezhetnek ilyen tanúsítványt, tehát figyelmeztetik a felhasználót a veszélyre.

  1. Megnöveli a vásárlói bizalmat

A pozitív vásárlói élményhez maximálisan hozzátartozik a bizalom is. Ez a termékünk mellett az adatok biztonságát is jelenti. Egy SSL nélküli weboldal elriaszthatja az érdeklődőket.

  1. Szereti a Google

Egyértelműen látszik, hogy a Google találati listáján előnyt élveznek a HTTPS weboldalak, webáruházak. A többiek pedig kezdenek visszaszorulni.

Jöjjön a nagy kérdés: „Milyen SSL tanúsítványt válasszak?

Igen, ezt még lehet fokozni, ugyanis 3 fő típusát különböztetjük meg. Ezek más ellenőrzési szintet jelentenek, így mindenképp érdemes ezt most végig olvasnia.

Melyik tanúsítvány való Önnek? Attól függ, hogy pontosan milyen weboldalt üzemeltet, mennyire szenzitívek az adatok, amik a felhasználó és az oldal között mozognak.

1. Domain ellenőrzésű tanúsítvány (Domain Validation Certificate – DV)

Ez az legalapvetőbb, legegyszerűbb SSL tanúsítvány. Ha nem kezel weboldala személyes információkat (pl.: blog), akkor ezt érdemes ezt választani. Ebben az esetben csak annyi a dolga, hogy bizonyítsa, hogy Öné a domain. Ezután elvégezzük az ellenőrzést, és ha mindent rendben találunk, akkor rövid időn belül már HTTPS-sel működik weboldala.

 

2. Vállalat által ellenőrzött tanúsítvány (Organization Validatied Certificate – OV)

Ez már picit összetettebb. Ha webhelye internetes fizetési lehetőséget kínál vagy érzékeny felhasználói adatokat kezel, akkor ez a minimum, amit meg kell venni. Itt a bizonyítási eljárás már kicsit bonyolultabb, de nem vesz igénybe pár napnál többet az egész.

 

3. Kiterjesztett ellenőrzésű tanúsítvány (Extended Validation Certificate – EV)

Ez adja a legerősebb védelmet. Ezt a tanúsítványt azoknak ajánljuk, akiknek webhelye lehetővé teszi az internetes vásárlást. Ennek az igénylését már sokkal szigorúbb feltételekhez kötjük, így a hitelesítés 1-2 hetet is igénybe vehet. . 

A folyamatos rémhírek, adatlopások utána a felhasználók számára egyre fontosabb a biztonság és az adataik védelme. Ne veszítsen el ügyfeleket, vásárlókat! Szerezzen be SSL tanúsítványt most!