Mit jelent a reklámmentes tárhely kifejezés?

Olvasási idő: ~3 perc

Mit jelent a reklámmentes tárhely kifejezés?

A reklámmentes tárhely kifejezés elsősorban az ingyenes tárhelyek esetében fordul elő. Mivel egy ilyen tárhely elsősorban reklámbevételekből tartja fenn magát, ezért ritkán található olyan szolgáltatás ami valóban reklámmentes.— Az ingyenes tárhelyek üzemeltetése több költséggel is jár. A tárhelyet biztosító szerverek karbantartása és az alkatrészek időközi cseréje ugyanúgy pénzbe kerül, mint az üzemeltetők munkája. Ahhoz hogy a tárhely mindent fedezni tudjon, bevételről kell gondoskodni, ami egy ingyenes tárhely esetében alternatív megoldásokat jelent. reklammentes_tarhely Kézenfekvő tehát hogy a bevételszerzéshez a reklámfelületek használata nyújt segítséget. Nézzük hogyan is nézhet ki egy nem reklámmentes tárhely.

Reklámcsík

Régi megoldás már, tulajdonképpen ez volt a lényege a régi ingyenes tárhelyeknek, de elvétve még ma is találkozhatunk ilyenekkel. A weboldal úgynevezett frame-ekre(keretekre) van osztva. Jellemzően a felső keret, egy reklám felület, a maradék területre töltődik be a weboldalunk. A megoldásnak több hátránya is van:
  • A keresők nem indexelik
  •  A weboldalak működése erősen korlátozott, (néhány tartalomkezelő például hibásan működhet ha keretbe ágyazzuk)

A kiskapu

Az ilyen oldalak lehívhatóak úgy is, hogy a keretbe betöltött forrást írjuk a böngésző címsorába. Általában nem túl szép URL-t kapunk ilyenkor vissza, de a reklám nem jelenik meg. Sajnos erre a módszerre nem építhetünk komolyabb üzletet, csak amolyan érdekességként került említésre.

Felugró ablak

A keretek következő verziója volt a felugró ablakok alkalmazása. Ez gyakorlatilag annyit jelent hogy a weboldal nem tartalmaz kereteket, azonban időnként kis pop-up ablakok jelennek meg a látogatóknak, amik általában valamilyen ajánlatot, vagy reklámot jelenítenek meg.

Kötött oldalszerkezet

Napjainkban talán ez a legnépszerűbb módszer a reklám megjelenítésére. Az ingyenes tárhely szolgáltatója egy kötelezően használandó honlapszerkesztőt is ad. A weboldalt tehát nem egyedileg készítjük el, hanem választhatunk néhány sablon közül. Ez azoknak roppant költségkímélő megoldás lehet, akik, nem tudnak és nem is akarnak a weboldal elkészítésével bajlódni, azonban nem mindig kifizetődő ez a megoldás. A sablonszerű weboldalak ugyanis általában tartalmaznak valamilyen reklám megjelenítésére alkalmas blokkot. Képzeljük el azt az esetet amikor a weboldal tulajdonosa izzadtságos munkával látogatókat szerez a weboldalára, de azok az ott megjelenő konkurencia hirdetésére kattintanak inkább.

Vannak reklámmentes és egyben ingyenes tárhelyek?

Valószínűleg találunk hasonlót az interneten böngészve, azonban azt nem érdemes elfelejteni, hogy mindennek ára van. Elképzelhető hogy az ingyenes tárhelyszolgáltató nem reklámozás által tartja fenn a szervereit, de érdemes mérlegelni hogy mi érdeke fűződik akkor az ingyenes megjelenéshez.