Online zene tárhely vagy a felhő?

Olvasási idő: ~4 perc

Online zene tárhely vagy a felhő?

Felmerült az a kérdés másokban is, hogy milyen módszerrel a legbiztonságosabb az adattárolás? Vajon az online zene tárhelyek elegendő biztosítékot nyújtanak a zenéink tárolásához? Egyáltalán mik azok az online zene tárhelyek?—

Online zene tárhely

Mik azok az online zene tárhelyek?

Az internet fejlődésével komoly változáson esett át a zeneipar. A zenei szolgáltatásoknak szükségszerűen követnie kellett a trendeket, ha piacon akartak maradni. Ennek eredményeképpen jöttek létre olyan szolgáltatások, mint a Spotify vagy a Google Play Zene (és még jó néhány szolgáltatás). Az online zene tárhelyek a felhő elvén működnek, azaz a jogdíjakat alacsonyabb költségen is képesek kitermelni előfizetési díjak formájában. Ehhez szükség van arra, hogy nagyszámú felhasználót toborozzanak. Az online piac igényei magasa. Egy online zenelejátszónak nem elegendő csak a zenét lejátszania, képesnek kellene lennie arra is, hogy ízlésének megfelelő zenéket a felhasználóknak. Illetve a mobil internet terjedésével egyre nagyobb igény az is hogy offline is elérhetőek legyenek a zeneszámok, hogy ne kelljen a mobil sávszélességet felhasználunk. A zenein szolgáltatások rendkívül kényelmesek és sok előnyük van, de egy fanatikus zenegyűjtő nem biztos hogy maradéktalanul elégedett lesz ezzel.

Mire képes egy felhő szolgáltatás?

Míg az online zene tárhelyek kifejezetten zene tárolására alkalmasak, addig egy felhőtárhelyen szinte bármit elraktározhatunk. A jó minőségű zenékhez jelentős tárhely szükséges. Amennyiben nem elegendő számunkra az mp3 vagy ahhoz hasonló tömörítési eljárások hangzása, valószínűleg nem leszünk elégedettek az online zene szolgáltatók által nyújtott minőséggel sem. Érdemes azonban elmondani, hogy a mai tömörítési eljárások rendkívül jó minőségű hangot képesek előállítani, azonban mindig is lesznek olyan igények amihez ez nem elegendő. Az ő számukra remek alternatíva a egy felhő tárhely. Gondoljunk csak bele, egy dinamikus tárhelyen nemcsak zenéket tárolhatunk, hanem bármilyen más fontos információt is. Meg kell azonban húzni azt a határtahol még megéri egy felhő tárhelyet finanszírozni, hiszen a veszteségmentes tömörítés eljárással rögzített hangfájl sokszorosa is lehet egy mp3 fájlének. Persze még így is jó megoldás lehet, ha biztonságban akarjuk tudni zenei kollekciókat.

Milyen módszerek léteznek még?

Sajnos a hagyományos CD-re, DVD-re kiírt mentési formák elavulttá válnak ,illetve nem is túl biztonságosak. A 2-3 évvel ezelőtt írt optikai lemezek szerencsétlen esetekben teljesen olvashatatlanná válnak ez idő alatt. Ma már az egyik legbiztonságosabb fájltárolási forma a merevlemezen történő tárolás. A merevlemez azonban meghibásodhat, ezért hozták létre a redundáns rendszereket, ahol egy merevlemez meghibásodása még nem jelent adatvesztést, elegendő kicserélni azt, és szinte feltűnés nélkül működik minden tovább. Mivel ezek a rendszerek szakértelmet és állandó felügyeletet igényelnek, létrejöttek a felhő alapú tárhelyek, amelyek kiváló és viszonylag olcsó megoldásokat kínálnak.