Speciális webalkalmazások, webes scriptek

Olvasási idő: ~3 perc

Speciális webalkalmazások, webes scriptek

Egy korábbi írásunkban már utaltunk rá, hogy a webtárhelyünkön szerfeplő webodlalakon felül más nagyobb funkciókkal bíró rendszereket is telepíthetünk viszonylag egyszerű módszerekkel. Most a speciálisabb területek megvalósítására alkalmas rendszerek közül szemezgettünk.— webscripts

E-kereskedelem

A tartalomkezelő rendszerek képesek webáruházként üzemelni, azonban ezek általában nem a legelegánsabb megoldások. Másik hátrányuk, hogy a fejlesztő nélkül sokszor nem is igazán lehet komolyabb rendszerbővítést elvégezni rajtuk. Léteznek azonban kifejezetten webáruházak létrehozására alkalmas rendszerek. A legismertebb és legtöbbet használt webáruház rendszerek napjainkban a Magento és a PrestaShop. Mindkettő profi eszköztárral bír azonban más-más szempontrendszer szerint érdemes választani köztük. Visszajelzések alapján a Magento kissé talán jobban terheli a szervert, cserébe viszont nagymértékben támogatott rendszert kapunk a PrestaShop könnyebb, de kevesebbet frissített változatához képest. Egy webáruház üzemeltetése azonban nem tartozik az egyszerűen kivitelezhető feladatok közé. Szóval ha valóban működő áruházat szeretnénk előbb utóbb szükségünk lesz fejlesztőre, online marketingesre, nagyobb áruházak esetén pedig adminisztrátorokra. Az induláshoz azonban költséghatékony megoldással szolgálnak az említett rendszerek, amelyekre hosszabb távon is érdemes alapozni.

Üzleti szoftverek

Az üzleti szoftverek olyan funkciók megvalósítására szolgálnak, melyek a napi üzleti és cégen belüli kapcsolattartási folyamatokat támogatják. A felhozatal itt is jelentős gyakorlatilag minden feladatra találhatunk szoftvert. Ez azonban tipikusan az a terület ahol a rendszerek beállítása már szakértelmet kívánhat. A rendszer üzemeltetése pedig, főként a bevezetés első időszakában extra munkát igényel. De mi is az üzleti szoftver? Ide sorolhatjuk az ügyfelek kezelésére szolgáló CRM rendszereket, találhatunk Számlázókat, sőt bátrabbak akár komplett vállalatirányítási rendszert is kipróbálhatnak.

Médiakezelők, felhőszoftverek

A multimédia világában természetes igény keletkezett olyan szoftverekre melyek segítségével webes felületen tudjuk kezelni a képi, videó és hangfájljainkat. Ezek a rendszerek gyakorlatilag egyszerűen megvalósítják a felhő szolgáltatásait, segítségükkel megoszthatjuk fájljainkat az interneten. A különböző általában Cloud végződésű szoftverrendszerek fejlett fájlkezelést valósítanak meg, amihez már csak megfelelő méretű webes tárhelyről kell gondoskodnunk.

Egyéb területek

Mint láthatjuk, gyakorlatilag bármilyen témában találhatunk web alkalmazásokat, de a fentieken felül is léteznek megoldások. Képeslapküldő rendszerek, kérdőívek, szavazó és statisztikai rendszerek sokaságával találkozhat, aki elkezd ezek után kutatni. A DiMa tárhely szolgáltatásában több mint 300 web script érhető el, amelyben mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt. Az alkalmazások telepítése a legtöbb csomag esetén elérhető így jelentősen megkönnyíthetjük általuk a weben történő munka első lépéseit.