Miért nem érdemes Flash-t használni a weboldalon?

Olvasási idő: ~3 perc

Miért nem érdemes Flash-t használni a weboldalon?

A Flash technológia mára elavulttá vált, sőt a böngészők nagy része tiltja, vagy megakadályozza a használatát. A legtöbb fejlesztő ugyan már régóta nem foglalkozik a Flash alapú tartalmak készítésével, de viszonylag sok, régen magára hagyott weboldal esetén előfordul a jelenség. Cikkünkből bárki megismerheti a technológiát és azt is hogy miért nem érdemes foglalkozni vele.— Miért nem érdemes flasht használni?

Mi az a Flash?

Az Adobe termékeként elhíresült Flash egy professzionális multimédiafejlesztő-alkalmazás, mellyel könnyedén készíthetünk összetettebb alkalmazásokat, akár játékokat is, melyet beépíthetünk a weboldalunkba is. A technológia elsősorban a hatásos vizuális hatások és statikus, webes szabványokat felülbíráló viselkedése miatt volt kedvelt a fejlesztők körében. A technológiával a weboldal bizonyos elemeit, vagy akár egészét is elkészíthettük. Készültek is kifejezetten a Flash technológiára épülő weboldalak is.

Mi a baj a Flash technológiával?

A Flash-t tehát azért szerették, mert gyakorlatilag nem kellett foglalkozni a webes szabványokkal. Az elkészült művet elegendő volt a megfelelő felbontásban elkészíteni és beilleszteni a weboldalba. A tartalma gyakorlatilag minden felbontás alatt ugyanakkor volt. A módszer valamilyen szinten elfogadható is egy olyan környezetben ahol mindenki monitorokon használja az internetet, azonban ma már ez nem jellemző. A weboldalakkal szemben alapvető igényt jelent a reszponzivitás, azaz a képesség, hogy különböző felbontásokhoz igazodik az oldal. Ha a honlapot egy mobilon szeretné valaki megnézni, ahhoz is igazodik, de az asztali méreteken is megfelelően működik. A Flash erre nem képes, hiszen egy beágyazott fix szélességű elemről beszélünk, így nyilvánvaló hogy nem képes a mai igényeket kiszolgálni már.

Mit tegyek, ha én is észlelem a problémát?

A webhely tulajdonosa sok esetben nincs tisztában azzal, milyen módszerrel is készült el a weboldala. Néhány éve ugyan még elfogadható volt ez a technológia, viszont régóta hangoztatott tény hogy a támogatása megszűnik bizonyos böngészők esetén.

Milyen hibát észlelhetünk?

Google Chrome esetén a weboldalunkat megnyitva egy szürke kereten belül a kirakós egy eleme jelenik meg a “Kattintson az Adobe Flash Player engedélyezéséhez” szöveggel, akkor oldalunk Flash technológiát alkalmaz. Ha ezt tapasztaljuk, keressük fel a webfejlesztőnket. Firefox esetén a helyzet nem annyira szembetűnő. Az oldal megjelenése ugyan valószínűleg nem változik, viszont a Flash elem funkcióját veszti. A gombokra nem lehet kattintani, a vizuális effektek nem működnek, a Flash elem gyakorlatilag úgy fog működni mintha egy kép jelenne csak meg az említett helyen. Illusztráció: http://www.clipular.com/c/5592348122939392.png?k=lPVZfhfz9jrGZUnde3RYJ7dO82I