A tárhely és a domain összekapcsolása

Olvasási idő: ~3 perc

A tárhely és a domain összekapcsolása

Egy weboldal fejlesztése során létrehozunk egy működő webes alkalmazást, ami különböző igényeket szolgál ki. Azonban ez még nem elegendő, hiszen gondoskodnunk kell arról is, hogy a weboldal elérhető legyen az interneten. Ehhez kell a domain, ami gyakorlatilag egy cím, amit a weboldalunkhoz használhatunk. Ahhoz hogy a weboldal elérése biztosított legyen, szükséges a tárhely és a domain összekapcsolása. Gyors útmutatónk segítségével az a célunk hogy egy kis segítséget nyújtsunk ebben.— Tárhely és domain.

Domain regisztráció

Amennyiben már rendelkezünk tárhellyel, illetve azon üzemel egy weboldal, szükségünk lesz egy domain névre is. A legtöbb esetben a domain név kiválasztása a tárhely megrendelésekor megtörténik, vannak azonban esetek, amikor egy meglévő tárhelyhez újabb domain nevet szeretnék beállítani, például egy kampány során. Mielőtt bármit is tennénk érdemes meggyőződni róla hogy az általunk választott domain név foglalható-e. Ha igen, kezdeményezzük a regisztrációt, ami néhány napos folyamatot jelent majd. Domain regisztráció kezdeményezhető a DiMa.hu szolgáltatásai között is, kattints ide.

Tárhely beállítása

A domain regisztrációja után tetszőleges névszerverre irányítható, aminek következményeképpen a böngésző írva a tárhelyen szereplők könyvtár tartalma jelenik majd meg. Ahhoz hogy az a könyvtár jelenjen, meg amit mi szeretnénk, mindenféleképpen be kell állítanunk a tárhelyünket. Ez abból fog állni, hogy a tárhely www mappájában létrehozzuk azt az alkönyvtárt, ahová weboldalunk kerülni fog. A weboldalt ugyan elkészíthetjük domain név nélkül is, azonban érdemes a további hibák és kellemetlenségek elkerülése végett már egy működő domain címmel tesztelni azt.

A tárhely és a domain összekapcsolása

Tegyük fel, a domain regisztráció sikeres volt, illetve weboldalunk is üzemképes. Ha eddig nem tettük volna meg, akkor most jöhet az a lépés, amikor összekötjük a domaint és a tárhelyet. Alapesetben ezt két helyen kell megtennünk. Egyrészt a domain regisztrátor webes felületén vagy ügyfélszolgálatán jelezni kell hogy milyen névszerverre szeretnénk irányítani a domain címünket. Másrészt a tárhely webes felületén kell beállítani, vagy szintén az ügyfélszolgálatán kell jelezni hogy a szervert fel kell készíteni arra, hogy fogadni tudja a domaint. Erről bővebb felvilágosítást minden esetben az érintett szolgáltató fog majd tudni adni. A dima.hu adminisztrációs felületén a Főbb tulajdonságok csoportban található Domain nevek menüpont segítségével tudjuk ezt beállítani.