Ingyen weboldal készítés? Csináld magad!

Olvasási idő: ~4 perc

Ingyen weboldal készítés? Csináld magad!

Az ingyen weboldal készítés csupán illúzió, hiszen ezt a rendkívül időigényes és nagy tudást igénylő feladatot nem végzi el teljesen ingyen senki, még a szomszéd srác sem. Ha mégsem akarunk költeni erre, akkor a megoldás valamilyen ingyenesen használható tartalomkezelő rendszer használata lehet. Egy ilyen tartalomkezelő rendszerrel gyakorlatilag minimális tudással is látványos eredményeket érhetünk el, persze csak ha hajlandóak vagyunk tanulni.— ingyenes weboldal készítő

Mire lesz szükség?

A DiMa tárhelyei esetén nem lesz szükség még tartalomkezelő rendszerek használatára sem, mivel az adminisztrációs felület Web-szkriptek menüpontjában a különböző webes rendszerek automatikus telepítésére is van lehetőség. Ha a weboldal motor feltelepült az általunk megadott bejelentkezési adatok megadása után már testre is szabhatjuk ezeket.

Milyen rendszerek érhetők el a Web-szkriptek között?

Különböző megvalósítási célokhoz mérten különböző rendszerek állnak rendelkezésünkre. Célszoftverekről beszélünk, tehát minden feladatra van egy alkalmasabb, ajánlott megoldás. Nézzük hát mihez mi való.

WordPress

Eredetileg blogmotor, de ma már teljes értékű tartalomkezelő rendszerként tekinthetünk rá, amely akár webshop futtatására is képes.

Mire használjuk?

A WordPress lehetőségei ugyan széleskörűek mégsem ajánlott a használata minden esetben. Mielőtt döntesz mellette vagy ellen, nézd végig a listát, nincs e közte számodra alkalmasabb. A WordPress az egyik legjobb választás lehet ha például a céges weboldalunkat szeretnénk elkészíteni, vagy mondjuk egy blogot indítani. A felhasználói felület egyszerű, a weboldal kinézete úgynevezett témák segítségével is összerakható, amelyből több ezer szabadon elérhető a WordPress témakönyvtáraiban. Ha új funkciót szeretnénk bevezetni, valószínűleg találunk rá kész azonnal telepíthető bővítmény is. Gyakorlatilag kezdőként is szép eredmények érhetőek el általa.

Drupal

Szintén tartalomkezelő rendszer, azonban jóval profibb rendszerről van szó mint a Drupal esetében. Éppen ez miatt inkább haladó felhasználók számára ajánlott. Bőségesen találunk ehhez is bővítményeket és témákat, azonban azok konfigurációja nem minden esetben felhasználóbarát. Ettől függetlenül egy remek, és erős rendszert építhetünk vele.

PrestaShop

Kifejezetten webáruház készítésére fejlesztett szoftver. Az alapbeállítások elvégzése és a PrestaShop logikájának megértése után profi webáruházunk lehet általa. A témafájlok és a bővítmények köre ugyan nem annyira széles, mint az előző esetekben, még kevesebb köztük a teljesen ingyenes modul, azonban cserébe profibb megoldásokat is kapunk az esetek döntő többségében.

phpBB

Fórumok készítésére készült szoftver. Segítségével könnyen kezelhető, és komoly funkcionalitással bíró fórumokat készíthetünk. Inkább kiegészítőként szokták használni egy weboldal fórum funkciójának ellátására.

Joomla

Tartalomkezelő rendszer. Szintén szükséges hozzá némi szakértelem, és sokak szerint már el is járt felette az idő. Érdemes egy próbát tenni vele, de a WordPress kezeléséhez hasonló egyszerű megoldásokat itt ne keressünk. Haladóknak ajánlott elsősorban.

DiMake

Ez pedig a saját márkás ingyenes weboldal készítő programunk. Érdemes megnézni.