Milyen a jó weblap tárhely?

A jó weblap előfeltétele a jó weblap tárhely. Több múlik ezen, mint gondolnánk, hiszen hiába a drágán fejlesztett weboldallal történő munka, ha a tárhely ahol futtatjuk azt, nem képes a látogatók kiszolgálására. Nézzük mitől is jó egy weblap tárhely:—

milyen_a_jo_weblap_tarhely
WEblap tárhely

Egyszerűen kezelhető

Egy weboldal elkészítése már önmagában is tud bonyolult lenni. Ha ezt a webtárhely adminisztrációs felülete még tovább bonyolítja az meg tudja keseríteni a webfejlesztő életét.
Az egyszerűség tehát alapelv, de mindenre azért nem alkalmazható. Az olyan opciók, amelyekre a weboldal elkészítése során jellemzően szükség van, legyen mindig kéznél.
Egy weblap életciklusa során bizonyára szükségünk lesz a webtárhely elérésére, amihez FTP vagy webes fájlkezelő szükséges. A jó weblap tárhely mindkét opciót biztosítani tudja.
Esetenként szükségünk lehet arra is, hogy a weboldal adatbázis elérését használjuk egy feladat ellátása során. Ehhez a legegyszerűbb egy adatbázis kezelő, például a phpMyAdmin nevű rendszer használata.
Amennyiben nem vagyunk profi webes fejlesztők hasznunkra válhat egy weboldal telepítő alkalmazás is, aminek a segítségével a népszerű platformokat, mint a WordPress, könnyedén telepíthetjük a tárhelyre

Összetett feladatokat is megvalósít.

Az egyszerűség alapelv, ha a hétköznapi feladatok ellátásáról van szó. De mi történik akkor, ha valamilyen speciális feladatot kell megoldanunk?
Jó, ha a webtárhely adminisztrációs felülete önmagában is képes több beállítás alkalmazására. Hasznos és általában a tárhelyeken megtalálható az ismétlődő feladatok ütemezésére szolgáló Cron adminisztrációja, de ide tartoznak az olyan speciális feladatok ellátására szolgáló beállítások, mint a webes adatforgalom tömörítése, vagy a gyorsítótár beállításai.
Persze nagyon szélsőséges esetekben a hagyományos tárhelyek már nem képesek kiszolgálni az igényeket, erre használjunk inkább valamilyen virtuális szervert.

Gyorsan reagál.

A weboldalt jó esetben felhasználók is látogatják. Számukra fontos hogy a weboldal gyorsan betöltődjön, hiszen ma már senkinek nincs arra ideje, hogy egy forgó homokórát nézzen a képernyőn.
A weboldal gyorsasága ugyan nem csak a tárhely sebességétől függ, hiszen egy rosszul felépített weboldal, de még egy feleslegesen túlterhelt WordPress is jelentős terhelés leadására képes.
Ettől függetlenül elvárható egy alapvető sebesség a tárhelytől, mivel egy jól elkészített weboldal is képes lelassulni ha szerver nem válaszol elég gyorsan a kérésekre.

Elegendő kapacitással bír

Utolsóként, de nem utolsósorban említsük még meg a tárhelyen rendelkezésre álló kapacitást. Egy átlagos weboldalhoz szerencsére nincs szükségünk óriási kapacitásokra, de azért legyen készenlétben pár száz MB ha szükségünk lenne rá.
A megfelelő kapacitás során ma már nyugodtan ragaszkodhatunk az 1 GB-os minimális tárhelyhez, mivel ennek ára már elérhető magasságú bárki számára, és így a weboldal is teljes mértékben kiszolgálásra kerül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük