Megosztott vagy dedikált tárhely?

Olvasási idő: ~3 perc

Megosztott vagy dedikált tárhely?

Osztott tárhely esetén több weboldal osztozik ugyanazon a kapacításon, míg dedikált szerver egy weboldalhoz egy szerver tartozik. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai nézzük miben is érdemes gondolkodnunk, ha tárhelyet bérlünk?— Megosztott vagy dedikált trhely.

Megosztott tárhely

Gyakorlatilag arról van szó, hogy az osztott tárhely esetén, egy szerveren több weboldal is üzemel. A több weboldal alatt nem csak arra kell gondolni hogy a mi saját weboldalainkat ugyanarról a tárhelyről szolgáljuk ki, de azzal is jó tisztában lenni hogy más, tőlünk független felhasználók weboldalai is ugyanazon a fizikai gépen találhatóak. Az osztott tárhely esetén tehát egy fizikai merevlemezt kell elképzelni, amit különböző fiókokon keresztül tudunk elérni. Mi a hozzáférésünkkel nem érhetjük el más a szerveren található felhasználók adatait, és ugyanez fordítva is igaz. Az miatt tehát nem kell túlzottan aggódnunk, hogy a szerveren található weboldal esetleges feltörése a mi rendszerünket is veszélyezteti. Kivételt képez az az eset, ha valamilyen terheléses támadással próbálják feltörni a szervere található másik weboldalt. A probléma ebből a nézőpontból elsősorban maga a terhelés, de ezt nem csak egy támadás okozhatja. Például ha egy jól sikerült reklámkampány keretében nagy mennyiségű felhasználó özönlik az oldalra és ez miatt az oldal elérhetetlenné válik, valószínűleg az osztott tárhelyen található többi weboldal is lassan, vagy egyáltalán nem töltődik be. A terhelés tehát mindenkire hat aki az adott hardverről üzemel.

Dedikált tárhely

Ebben az esetben a weboldalunkhoz tehát egy szerver kapcsolódik, azaz nincs a weboldalunkra hatással semmilyen más rendszer, a dedikált szerver teljes kapacitása rendelkezésünkre áll. Itt beszélhetünk Fix IP címről is. Nyilvánvaló hogy ez egy sokkal biztonságosabb megoldás, viszont jóval magasabb költségekkel is jár, hiszen ebben az esetben egy különálló hardvert bérlünk a szolgáltatótól. A legtöbb esetben egyébként kiváló megoldás a megosztott tárhelyes megoldás is, de időnként dedikált szerverben kell gondolkodnunk. Ha webáruházat szeretnénk üzemeltetni, és kiterjesztett SSL tanúsítványra van szükség a bankkártyás fizetés miatt, szükségünk lesz egy dedikált IP címre. Ezek a tanúsítványok ugyanis egy adott IP címre vonatkoznak, egy adott domain tekintetében. Tehát ha a megosztott tárhely IP címét használjuk, a problémákat okozhat a tanúsítványok terén is.

Melyikre van szükségem?

A normál weboldalakhoz elegendő megosztott tárhelyben gondolkodnunk, ez minden igényünket biztosítani fogja a későbbiekben. A dedikált szerver használata pedig nagyobb feladatok kiszolgálásához ajánlott.