Mikor használjuk a Dropbox tárhelyét?

Olvasási idő: ~4 perc

Mikor használjuk a Dropbox tárhelyét?

A Dropbox tárhelye népszerű megoldást nyújt azoknak, akik valamilyen felhőszolgáltatást szeretnének igényelni. A népszerűség elsődleges oka abban keresendő, hogy a felhőszolgáltató ingyenes lehetőséget is nyújt, kedvező feltételekkel.— dimacloud

Mit tud az ingyenes Dropbox?

A Basic csomag használata ingyenes. Ebben a megoldásban a gépre telepíthető kliens-t és 2GB tárhelyet kapunk a felhőben. A felhőalkalmazás használata viszonylag egyszerű. A Dropbox kliens-t telepíthetjük a számítógépünkre, majd bejelentkezés után adataink folyamatosan szinkronizálva lesznek a számítógép, okostelefon vagy bármilyen eszközünk, és a Dropbox felhője között.

Mikor használjunk az ingyenes megoldást?

A Dropbox ingyenes megoldásának vannak bizonyos hátulütői. Érdemes tudnunk róla, hogy amikor a gépen található Dropbox mappába másolunk egy fájlt, az automatikusan kikerül egy, egyébként publikus webtárhelyre. A védelem lényegében abból áll, hogy minden feltöltött fájl egy véletlenszerű elérési útvonalat kap. Szerencsére ezt az útvonalat csak úgy kitalálni, vagy véletlenül beírni nem lehet, tehát az miatt aggódnunk nem kell, hogy véletlenszerűen ráakad valaki a privát fájljainkra, azonban ettől függetlenül nem árt óvatosan kezelni a dolgot. Az ingyenes Dropbox tárhely tehát akkor ajánlott, ha nem akarunk privát anyagokat tárolni, és nem szeretnénk sok fájlt szinkronizálni vele (a 2 GB-os korlát miatt).

Dropbox Business

A Dropbox azokra is gondolt, akik aktívabban szeretnék kihasználni a felhő erejét. Az üzleti megoldásokban az ingyenes változat hiányosságai már nem okoznak gondot. A legolcsóbb díjcsomag, itt kb. 3000 Ft/fő/hónap, amelyért cserébe kaphatunk már jelentősebb mennyiségű tárhelyet is, illetve a hozzáféréseket is szabályozni lehet.

Mikor használjuk a Dropbox Business-t?

A fizetős megoldások profi felhasználóknak a kiváló megoldásokat nyújtanak. A felületeket folyamatosan fejlesztik, illetve állandó felügyeletet is biztosít a cég a szerverek üzemeltetésére.Egyetlen hátránya talán az, hogy nem igazán követhető, hogy hová is kerülnek az adataink. Az üzleti és az ingyenes megoldások esetén is szembesülhetünk azzal, hogy az esetlegesen törölt, vagy módosított fájlok még hosszú ideig elérhetőek maradnak a Dropbox szerverein. Ez sok esetben egy kifejezetten hasznos funkció, de esetenként probléma is lehet.

Alternatívák itthon

A Dropbox-hoz hasonló szolgáltatások nem egyedülállóak, sőt magyar alternatívákat is találunk azoknak akik nem szeretnék egy külföldi cégre bízni az adatokat. Az egyik ilyen szolgáltatás a DiMa Cloud. A DiMa megoldása már csak az ára miatt is érdekesebb lehet a felhasználóknak, hiszen a havi 3000 Ft-ért cserébe itthon akár 5 felhasználói fiókot is kaphatunk a 10GB-os tárhely mellé. Nagyobb felhasználási igény esetén pedig még mindig a 10.000 Ft-os havi kiadás alatt maradhatunk, még akkor is ha 10GB-ot szeretnénk használni 10 felhasználóval.

Mikor használjam a DiMa Cloud-ot?

Abban az esetben, ha egy megbízható itthoni szolgáltatót keresünk, semmiképpen se hagyjuk ki a DiMa megoldását. A helyi szolgáltatás egyik jelentős előnye, hogy probléma esetén elérhetjük az ügyfélszolgálatot, ami a Dropbox esetében nem feltétlenül egyszerű, főként, ha hadilábon állunk az angol nyelvvel.