Joomla tárhely követelményei

Olvasási idő: ~3 perc

Joomla tárhely követelményei

A tartalomkezelők világát éljük. Bátran választhat mindenki egyéni tudásához és igényeihez mért rendszert. A Joomla inkább a gyakorlottabb felhasználóknak ajánlott rendszer, azonban rendszerkövetelmények terén sokban hasonlít népszerű társaiéhoz.— joomla tárhely követelményei Érdemes megismerkedni a rendszerrel egy kicsit. Az írás elsősorban azoknak ajánlott aki most ismerkedik a tartalomkezelők világával. Az első Joomla A Joomla 1.0-ás változatát 2005-ben publikálták. Az akkor tárhely szolgáltatásokról elmondhatjuk, hogy még gyerekcipőben jártak, így egy tartalomkezelő-rendszer telepítése előtt is gondoskodni kell olyan bizonyos alapvetőnek számító körülményekről. Ilyen volt például a PHP futtatókörnyezet és a MySQL támogatottsága. Ezek ma már minden valamire való tárhelyen elérhetőek. Az 1.0-s telepítő a telepítése egyébként egy egyszerű 3 lépéses folyamat volt.
  1. MySQL konfiguráció
  2. Weboldal elnevezése
  3. Szerver-könytárak és hozzáférések beállítása
A Joomla tehát innen indult. A nagy múltra visszatekintő rendszer sok verziót élt meg, de mára egy elég összetett rendszerré vált, amelyet dinamikusan bővíthetünk vagy funkciókkal ruházhatunk fel, akár percek alatt. A Joomla ma A Joomla jelenleg a 4-es verziónál tart. Maga a telepítési folyamat a rendszer fejlődésének köszönhetően több beállítást igényel. Azonban ezt az idő meg is spórolhatjuk. Joomla tárhely akár szolgáltatásunk esetén a rendszert előtelepítve is igényelhetjük, ahol a rendszerkövetelmények 100%-ban a rendelkezésre állnak. De mik is ezek pontosan?
  • A Joomla legalább PHP 5.3.1-es futtatókörnyezetben érzi jól magát. Szervereinken beállítható a PHP 7-es verziószámú kiadása is.
  • Adatbázis: A korábbi Joomla kiadások csak a MySQL használatával voltak elérhetőek, ma már több variáció közül is válogathatunk. Használhatunk Postgre, SQLite és MySQL adatbázisokat is melyet több módon is elérhetünk.
A Joomla rendszer tárhely igénye önmagában nem jelentős. Általánosságban elmondható itt is, mint más ilyen jellegű rendszerek esetében, hogy ezt elsősorban a kezelt tartalom mennyisége és minősége határozza meg. A Joomla 3.2-es verziójától kezdődően a rendszerben integrációra került a verziókövetés is, amely annyit jelent, hogy egy létrehozott tartalom előzményei letárolásra kerülnek, ami sok változtatás esetén megnövelheti a tárhely igényt. Alapesetben ez ugyan nem jelenthet komolyabb problémát, de érdemes erre is odafigyelni. Milyen tárhelyet használjak a Joomla-hoz? A Joomla tárhely tehát nem tér el egy általánosságban elfogadott másik tartalomkezelőtől a rendszerkövetelmények szintjén. A felépített weboldal minden esetben egyedi, egyéni tényezőkkel. A Joomla esetén azonban érdemes olyan tárhelyet választani, amely hosszútávon is megoldást nyújt, ezzel is elkerülve a kellemetlenségeket. A DiMa Pro tárhely csomagja segítségével pont egy ilyen hosszú távú megoldást kaphatunk.