Mit tegyek, ha nincs elegendő tárhely, hibaüzenetet kapok.

Olvasási idő: ~3 perc

Mit tegyek, ha nincs elegendő tárhely, hibaüzenetet kapok.

Nem feltétlenül kell megijedni abban az esetben sem, a tárhely elfogyására vonatkozó üzenet érkezik az e-mail fiókunkba. Általában ilyenkor még könnyen orvosolhatjuk a problémát, nézzük hogyan.—

Mikor érkezhet „nincs elegendő tárhely” vagy ehhez hasonló hibaüzenet?

Egy webes tárhely megrendelésekor minden esetben egy bizonyos kapacitást bérelünk. A fenti hibaüzenetet a tárhelyszolgáltató akkor fogja számunkra (elsőként) elküldeni, ha közelítünk a felhasználható lemezkvótához. Nincs elegendő tárhely-hibaüzenet. Azaz ha 1 GB tárhelyet veszünk igénybe a tárhely szolgáltatótól, akkor megkaphatjuk a levelet még 800MB felhasználása után is. Ilyenkor van még időnk cselekedni a tárhely megtelte előtt.

Mi történhet, ha elfogy a tárhely?

Tételezzük fel hogy a tárhely weboldalt, vagy weboldalakat szolgál ki. Ha elfogy a rendelkezésre álló tárhely, attól a weboldal továbbra is elérhető marad, azonban elképzelhető hogy hibajelenségeket tapasztalunk, attól függően milyen rendszer szolgálja ki azt. Egyszerűbben megfogalmazva a weboldal bizonyos funkciói nem lesznek elérhetőek, vagy hibásan működnek ez miatt, elképzelhető hogy a naplófájljainkba a korlát miatt nem sikerül írni, vagy a fájlfeltöltések nem működnek. A tárhely elfogyása olyan adatbázis szintű hibákat is produkálhatnak, hiszen az adatbázis legtöbb esetben a tárhely méretéig korlátozott.

Mitől fogyhat el a tárhely?

A tárhely elfogyásának számos kiinduló oka lehet. Mivel webtárhelyet ma már 1 GB alatt nem igazán találunk így ritkán okozza a problémát maga a weboldal mérete, hiszen általában egy oldal 100MB-nál több helyet nem foglal. A weboldal jellegétől függően azonban jelentős mennyiségű adatot kell tárolni, ha az jellemzően sok médiaelemet tartalmaz. A nagyfelbontású képek, videó és hanganyagok jellemzően sok tárhelyet követelnek. Egy hosszabb videó átlagos minőségben, akár önmagában is felemésztheti a tárhelyet. Szintén előfordulhat, habár ez talán nem annyira jellemző, hogy a weboldal valamilyen naplót, .log fájlt vezet bizonyos eseményekről. Ha ezek az események megsokszorozódnak, akkor egy ártalmatlannak tűnő szövegfájl is feldagadhat akár több 100 MB méretűre.

Mit kell ilyenkor tenni?

Ellenőrizzük mi is okozza a tárhely problémáját. Általában a webtárhely kapacitása nem csak a weboldal és a fájlok adatainak korlátját jelenti. Ide kell számolni a levelezést, az adatbázisokat és minden kapcsolt szolgáltatást, amely adatforgalmat generál. Ezeket tehát mindenképpen ellenőrizzük. Próbáljuk archiválni a levelezésünk régi adatait, és vizsgáljuk felül a weboldal által felhasznált területet. Végső esetben, tehát ha a méretcsökkenést nem hiba vagy figyelmetlenség okozta, még mindig lehetőségünk van a tárhely kapacitásának növelésére. Ezzel kapcsolatban keressük a tárhelyszolgáltatót.