Alternatív PHP verziók és beállítások

Olvasási idő: ~3 perc

Alternatív PHP verziók és beállítások

Ez a funkció hasznos lehet, különösen akkor, ha több CMS van a tárhelyen különböző PHP követelményekkel. Ennek a segítségével nincs szükség manuálisan, rendszer szintű módosításokat végezni, hogy a weboldal megfelelően működjön. A vezérlőpulton lehet több PHP verzió közül választani, azok beállításait módosítani, akár weboldalanként.

Megfelelő PHP mód kiválasztása

Fontos, hogy a szkript számára leginkább megfelelő feldolgozási mód legyen kiválasztva teljesítmény szempontjából is. Néha csak egy adott PHP módban működik minden funkció megfelelően. A vezérlőpulton a következő módok közül lehet választani:
  • CGI a legbiztonságosabb, ugyanakkor a leglassabb mód. Bármilyen nyelven írt program vagy szkript (fordított vagy szkript, beleértve shell) használható CGI programként.
  • Az Apache modul (mod_php) kompatibilitást nyújt .htaccess fájlokhoz (PHP beállítások .htaccess-ben), nagyobb teljesítményt nyújt (gyorsabb, mint a CGI). Biztonsági szempontból nem a legjobb, hibák egy felhasználó szkriptjében befolyásolhatja az egész szervert.
  • A FastCGI (Apache prefrok) gyorsabb, mint a CGI. Kevesebb memóriát használ és biztonságosabb, mint az Apache modul.
  • A FastCGI + PHP-FPM (nginx) a leggyorsabb mód. A .htaccess fájlok ebben a módban nem kerülnek feldolgozásra. A kiszolgálásra csak az Nginx web szerver van használatban, nincs plusz proxy kérés Apache felé.
  • Az LSAPI majdnem olyan gyors, mint a FastCGI + PHP-FPM mód. Az OpenLiteSpeed web szerver csak ezzel a PHP móddal működik.
A szolgáltatás típusától függően bizonyos módokban eltérő PHP verziók lehetnek elérhetők. Osztott tárhely szolgáltatás esetén (például normál tárhely vagy SSD Extra) CGI módban minden verzió, Apache modul vagy FastCGI esetén pedig csak a natív verzió elérhető, valamint előfordulhat, hogy csak az adott tárhelyre lehet beállítani a kívánt verziót, tárhelyen belül weboldalanként különbözőt nem lehet kiválasztani (kivéve, amikor elérhető az LSAPI mód). Ezzel szemben VPS + vezérlőpult szolgáltatást igénylők korlátozás nélkül használhatnak akár egy adott tárhelyen belül is bármilyen PHP verziót, bármelyik módokban, mivel teljesen elkülönített környezetben történik a kiszolgálás.

PHP bővítmények

Különböző funkciókkal bővítik ki a PHP-t, mint adatbázis kapcsolódáshoz szükséges függvények, json objektum kezelés, stb. Egyes modulok megkönnyítik és felgyorsítják a fejlesztést. A CMS-ek követelményei között szerepelhetnek PHP modulok, amiket mindenképp engedélyezni kell. A vezérlőpultban bármikor ki és be lehet kapcsolni különböző PHP modulokat. Célszerű csak a szükséges bővítményeket bekapcsolni, ezáltal felgyorsul a szkriptek futtatása.

forrás: docs.ispmanager.com