Prestashop tárhelyigénye.

Olvasási idő: ~4 perc

Prestashop tárhelyigénye.

Prestashop alapú webáruház indítását tervezed? Mielőtt tárhelyet választasz, győződj meg róla, hogy az kielégítő lesz a webáruház számára. Ebben nyújtunk egy kis segítséget.

Mi kell ahhoz, hogy a Prestashop gond nélkül üzemeljen?—

Prestashop tárhelyigénye. Először is szükségünk lesz egy domain címre, amelyen keresztül elérhetnek majd bennünket a leendő vásárlók. A Prestashop több szerverkörnyezetben is képes üzemelni, így a rendszer feltelepíthető az Apache több verziójával futó webszerverekre ugyanúgy, mint egy Nginx vagy egy Microsoft IIS rendszerre. A webshop-motor PHP futtatókörnyezetet igényel, és habár ez általában elérhető már minden webtárhelyen, ügyeljünk arra, hogy legalább a PHP 5.4-es verziója fusson azon. A rendszer működéséhez szükség lesz még egy MySQL adatbázisra is, ahová a rendszer jellemzőkön felül a termékek és a vásárlók adatai kerülnek majd tárolásra.

Mivel javíthatjuk a Prestashop működését?

A fenti követelmények megléte esetén kifogástalanul fog működni a rendszer. Néhány extra beállítás pedig képes a rendszer működési hatékonyságát is növelni. Az olyan PHP kiterjesztések megléte a szerveren, mint a GD, cURL, SimpleXML vagy a SOAP nagymértékben javítják a Prestashop funkcionalitását. Egy népszerű webáruházat látogatók sokasága áraszt el, ami teljesítményproblémákhoz vezethet. A szerverek kapacitásai végesek, ezért a webáruház tulajdonosoknak is gondoskodniuk kell arról, hogy csökkentsék ezt a terhelést. Erre a PrestaShop beépített funkcionalitást biztosít, amit azonban bizonyos szerverfunkciók meg is tudnak növelni, ilyen funkció például a MemCached, aminek a használata hatékonyabb memóriakihasználtságot eredményez.

Mekkora a Prestashop tárhelyigénye?

Összetett kérdéshez érkeztünk. Maga a webáruház nem foglal jelentős tárterületet, így nem ez a fő befolyásoló tényező a tárhely választásakor. Egy modern webáruházzal szemben ma már követelmény, hogy a termékekről magas minőségű képeket közöljön. Egy nagyobb felbontású webre optimalizált kép nem feltétlenül kell, hogy sok tárterületet használjon fel, de a különösen nagy részletgazdagságot igénylő fotók esetén számítanunk kell a nagyobb fájlméretre. Azok a web áruházak, ahol pedig nem ügyelnek a képek optimalizálására, különösen nagy tárterületet emészthetnek fel. Tegyük fel, hogy képeink átlagos fájlmérete 1 MB és a webáruházunkban van 100 termék. A látogatók szeretik a képeket, és ezek kimutathatóan növelik a vásárlási kedvet is, tehát érdemes termékenként 2-5 képet is használni. Egy gyors fejszámolás segítségével tehát kikalkulálhatjuk, hogy 100 termék esetén alapesetben 500 MB tárhelyre szükségünk lesz.

Milyen tárhely csomagot ajánlott választani a DiMA-nál?

Ha PrestaShop-ot szeretnénk futtatni ajánlott a DiMa Pro tárhely csomagot választanunk, ahol 10 GB webtárhely áll rendelkezésünkre, ami egy induló webtárhely esetén elegendő tárterületet fog biztosítani a Prestashop mellett a levelezésnek is.