Mi az a CDN és mikor érdemes használni?

Olvasási idő: ~4 perc

Mi az a CDN és mikor érdemes használni?

A CDN egyre gyakrabban megjelenő fogalom a hazai webes palettán. Hogy pontosan mit is értünk alatta az azonban nem biztos, hogy mindenkinek világos. Jelen bejegyzésünkben, egy egyszerű példán keresztül mutatjuk be, miről is van szó, az írás végén pedig néhány tippet is adunk arra vonatkozóan, hogy mikor érdemes ezzel foglalkozni.— MI az a CDN?  

Mi az a CDN?

A CDN (Content Delivery Network vagy Content Distribution Network) kifejezés nyers magyar fordításban tartalomelosztó hálózatot jelent. A CDN lényege hogy a weboldalunk elérési idejét, betöltési sebességét optimalizálja akkor is ha egy fizikailag távoli gépről szeretné azt valaki elérni. A számítógépes hálózatoknak időnként hatalmas távolságokat kell kiszolgálniuk. Általában nem gondolunk bele abba, hogy amikor beütjük egy weboldal címét a böngészőbe, akkor milyen utat is tesz meg pontosan az adat. A mindenki által ismert Facebook például nem egy hazai szolgáltató terméke, a rendszer központja még csak nem is Európában található. A San Francisco-ból irányított közösségi oldal irodájáig eljutni még repülővel is közel 15 órányi utazást jelent. Amikor megnyitjuk a közösségi oldalt, akkor azonban mégis pillanatokon belül elérjük az oldalt (még akkor is túlterhelt).

Hogyan lehetséges ez?

A távolság áthidalása céljából a cég több szervert helyez el a világ minden részén. A szerverek a központi weboldal és adatbáziásaiank egy másolatát tárolják. Amikor tehát beírjuk böngészőnk címsorába az elérési utat, nem a központból, hanem a hozzánk fizikailag legközelebb található szerverről töltjük le az adatokat. A Facebook esetében ugyan vannak ettől eltérő megoldások, hiszen nem teljesen ugyanaz a felület és funkcionalitás fogadja a magyar és az amerikai felhasználókat, azonban az alapelv ez.

Mennyibe kerül?

A Facebook architektúrájának felépítése egy kifejezetten nagy befektetésnek minősül, de szerencsére gondoltak a kisebb igényekre is a szolgáltatók. Jelenleg jó néhány CDN kiszolgálóval találkozhatunk világszerte, Magyarországon elterjedt szolgáltatás a CloudFlare, mely akár ingyenesen is igénybe vehető egy bizonyos szolgáltatásig. A tartalomelosztó hálózatnak azon felül, hogy a nagy távolságokat is áthidalhatóvá teszi, vannak további előnyei is, ilyen például a biztonság. Egy szervert érő terheléses támadás a webtáhelyünket pillanatok alatt képes lenne összeomlasztani, azonban egy CDN-en keresztül jóval nagyobb védelmet élvezhetünk. A Cloudflare további szolgáltatásait szintén érdemes tanulmányozni, hiszen sokféle megoldással szolgál, már az ingyenes csomag is.

Mikor használjunk CDN-t?

Alapvetően magyar piacra szánt weboldal nem igényli CDN használatát, azonban a szerverterhelést pozitívan képes befolyásolni egy ilyen rendszer bevezetése. Szóval a következő esetekben ajánlott a CDN: -A Weboldal sebességnövelése során egy opcióként szolgálhat (több között) – Ha nemzetközi közönséget is el szeretnénk érni a weboldalainkkal, fontoljuk meg a használatát   Minden tárhely csomagunkban lehet CDN beállítást végezni.