Tárhely költöztetés 5 fontos lépése

Olvasási idő: ~4 perc

Tárhely költöztetés 5 fontos lépése

Képzeletbeli cégünk új tárhelye a mai napon élesedett. Mivel a költöztetésnek túl nagy figyelmet senki nem szentelt a cégnél, egyszerűen csak átmásolták a fájlokat egyik helyről a másikra, ezért sokkoló hatása volt annak, mikor a költözés után 1 nappal a cég weboldala egyszerűen nem üzemelt. Kellemetlen helyzet lehet, pedig elég gyakori, de van egy jó hírünk. Aki követi ezt az 5 lépést, ebben a sorrendben, az elkerülheti az ilyen helyzeteket.— A lépéssor előfeltétele az, hogy legyen idő a költöztetésre. Legalább egy hetes lefutási időt érdemes hagyni, még tapasztalt költöztetőnek is. tárhely költöztetés

1. Fájlok feltöltése

A feltöltés első lépéseként készíts egy teljes biztonsági mentést a régi tárhelyről. A mentés legyen meg egy számodra elérhető helyen, ami nem a tárhely. Ez lehet laptop, PC, de akár egy pendrive is, jelentősége akkor van, ha valamilyen probléma adódik a költöztetés során, és valami miatt nem elérhető a forrás. A biztonsági mentés fájljainak feltöltése ezután megkezdődhet az új tárhelyre, ügyelj a mappaszerkezetre, a weboldalak a megfelelő mappába kerüljenek (általában a www mappába)

2. Adatbázisok feltöltése

A weboldalak működésével kapcsolatos adatok általában valamilyen adatbázisban tárolódnak. Amennyiben a korábbi biztonsági mentés nem tartalmazta az adatbázis fájlokat, exportáljuk azokat a régi szerverről. A weboldal működésének szempontjából fontos hogy megőrizzük a korábbi tábla -szerkezetet.

3. Konfiguráció

Miután a fájlok és az adatbázisok is a helyén vannak, elkezdhetjük a weboldalak és a szerver konfigurációját.
  • A weboldalhoz tartozó konfigurációs állományban valószínűleg meg kell majd adni az új adatbázis elérési útját és a hozzá tartozó jelszavakat.
  • A tárhely adminisztrációs felületén állítsuk be az e-mail címeket
  • Szintén szükség lehet az aldomain-ek beállításaira a szerveren, ezeket még az előtt elvégezhetjük hogy a valódi átirányítást elindítjuk
Egy weboldal költöztetése során előfordulhatnak működésbeli különbségek. Minden szerver különböző, így előfordulhat hogy az egyik helyen nem engedélyezett egy funkció, (például egy PHP könyvtár), ami kihathat a weboldal működésére. Ha ez a helyzet áll fenn, felvehetjük a kapcsolatot a tárhely üzemeltetőjével, de alternatív megoldást is kereshetünk.

4. Tesztelés

A domain átirányításáig nem fognak működni a megszokot eléréseink, de a tárhelyszolgáltató biztosít átmeneti elérési utakat, aminek a segítségével tesztelhetjük a weboldalak működését. Nézzünk át minden funkciót, ha most derül ki hogy valahol gond van, még könnyen visszatérhetünk a 3. pontra.  

5. Domain átirányítás

Amikor már minden jól működik, és erről többszörösen is meggyőződtünk, akkor érdemes elindítani a domain átirányítását. A domain átirányítására általában várni kell, az átirányításhoz szükséges idő akár 72 óra is lehet (a tapasztalat azonban az, hogy 24 óra alatt végbemennek a változtatások)  

+1 E-mailek

Amennyiben a domain-hez kapcsolódó e-mail címet is használunk, mindenképpen gondoskodjunk a korábbi levelezés mentéséről. Ne feledd, a domain átirányításáig a korábbi szerver fogja a leveleket megkapni, így különösen fontos hogy az átállás ideje alatt próbáljuk csökkenteni a levelezésünk forgalmát, illetve az átirányítás megtörténte után is ellenőrizzük a leveleket a korábbi tárhelyen.