Tárhely hosting mit jelent 2016-ban?

Olvasási idő: ~4 perc

Tárhely hosting mit jelent 2016-ban?

A hosting kifejezés interneten keresztül elérhető szerverszolgáltatásokat fedi. A hosting egy összetett szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy egy felhasználó a tárhelyének hTárhely szolgáltatás,hosting 2016-ban.atékony felhasználására tudjon összpontosítani. Az egyéb feladatok ellátása, a szerverek karbantartása, a szoftverek frissítése a szolgáltatást nyújtó feladata.—   Egy modern hosting szolgáltatás a következő minimumfeltételeket gond nélkül teljesíti:

Webtárhely

A legfontosabb szolgáltatás maga a tárhely, ahol a fájljainkat, weboldalunkat tárolni tudjuk. A tárhely mérete csomagonként változó, kezdve a kisebb igényt támasztó felhasználóktól akár a vállalatokat kiszolgáló kapacitásig.

Domain

Az internetes elérhetőség feltétele, hogy legyünk egy elérhetőségünk, amin keresztül a látogatóink megtalálják a weboldalunkat. Ez a domain név. A domain nevek igénylésének szigorúan szabályzott rendszere van ami egyrészt papírmunka, másrészt technikai beállítás. A domain szolgálatások része az ezzel kapcsolatos ügyintézés és a műszaki feladatok ellátása.

Adminisztrációs felület

Hogy a webtárhelyünk és a kapcsolódó szolgáltatások beállításait, fájlok feltöltését szabályozni tudjuk, ma már nem szükséges leveleznünk a szolgálatóval, habár ez a lehetőség továbbra is elérhető. A hosting szolgáltatás szerves része ma már egy böngészőn keresztül, bejelentkezés után elérhető adminisztrációs felület.

Levelezés

A beállított domain névhez létrehozhatunk különböző e-mail címeket. Ahhoz hogy hogy leveleket tudjunk küldeni és fogadni ahhoz szükség van egy levelezőkiszolgálóra ami gondoskodik az ez irányú kommunikációról. Az üzenetek fogadására a POP3 és az IMAP, küldésre pedig az SMTP elnevezésű protokollok használatosak.

Fájlkezelés

A korábban említett adminisztrációs felületen lehetőségünk van a fájlok feltöltésére és azok kezelésére. Van azonban más mód is a tárhelyőnk elérésére, mégpedig az FTP protokoll használata, mely lehetővé teszi hogy a weben található merevlemezünk fájljait a saját gépünkön keresztül kezeljük.

Szoftverkörnyezet

Ahhoz hogy egy weboldal működni tudjon, nem elegendő egy tárhely. Szükség van arra, hogy a szerver képes legyen futtatni a különböző programozási nyelveken íródott rendszereket. Népszerű parancsértelmező amiáltalában minden hosting szolgálatás keretében elérhető, a PHP.

Adatbázisok

A legtöbb esetben, szintén a weboldalak futásának feltétele hogy kezelni tudjon valamilyen adatbázist (pl. MySQL). A honlapok ezekben tároljáék a működésük szempontjából lényeges paramétereit, a tartalmakat, a felhasználóik információit, de bármilyen más adatot is.

Tartalomkezelő rendszerek

A tartalomkezelők olyan rendszerek melyek segítségével a weboldalak létrehozása leegyszerűsödik. Ezek a rendszerek általában PHP nyelven íródnak és a MySQL adatbázist használják. Elméletileg tehát minden erre felkészített tárhelyen kiválóan futnak. Ettől függetlenül a tárhely szolgálatóinak gondoskodniuk kell arról hogy ez a gyakorlatban is így legyen. Népszerű tartalomkezelő rendszerek a Joomla, a WordPress és a Drupal.

Biztonság

A tárhelyszolgáltatások egy kevésbé ismert kötelezettsége a tárhelyeik biztonságával kapcsolatos feladatok ellátása. A szolgáltatóknak nehéz dolguk van ezen a téren, hiszen míg a felhasználók elsiklanak időnként biztonsági kérdések mellett, addig a hosting szolgáltató ezt nem engedheti meg magának, illetve kezelnie kell az esetlegesen a felhasználó által nyitott kiskapukat is.