Tárhely szolgáltatás összehasonlítása 10 pontban!

Olvasási idő: ~4 perc

Tárhely szolgáltatás összehasonlítása 10 pontban!

  Tárhely választása esetén a döntésünket nagyban befolyásolják a különböző ajánlatok, melyekkel találkozunk. A legtöbb szolgáltató természetesen a saját csomagajánlatát kínálja, ezért szükség van rá hogy önállóan is dönteni tudjunk a tárhely választása során. Összegyűjtöttünk 10 szempontot, mely segítségével mindenki a számára legmegfelelőbb szolgáltatást érheti el.— tarhely_szolgaltatok_osszehasonlitasa

1. Tárhely mérete

A legtöbb egyszerű weboldal esetében annak helyigényét a legegyszerűbb tárhelycsomagok is biztosítani tudják. Azonban érdemes gondolni a később felhasználási célokra is. Amennyiben képektől, videóktól, letölthető anyagoktól hemzseg a weboldal, rövid időn belül elfogyhat a minimum tárhely. Tipp: Legalább 1000 MB-nyi tárhely álljon rendelkezésre a legegyszerűbb weboldalak esetén is!

2. Domain regisztráció

Tárhely vásárlásakor érdemes lehet kihasználni azokat az akciókat is, melyek egyfajta bónuszként ingyenes domain regisztrációt kínálnak. Egy .hu végződésű domain ugyan nem túlzottan nagy költség, de spórolni ezen is lehet.

3. Email fiókok

Szükséges átgondolni azt is, mennyi e-mail címre lesz szükség. A legtöbb weboldal esetén elegendő szokott egy is lenni, ezt a legtöbb szolgáltató esetén, adott, azonban érdemes lehet külön címeket létrehozni akár kampányokhoz, akár a munkatársakhoz rendelve. Tipp: Leglább 5 e-mail fiók legyen tartalékban akkor is ha most nincs rá szükség!

4. Aldomain-ek

Aldomain-nek vagy Addon Domain-nek hívjuk a domain cím előtti ponttal elválasztott elérési utakat, melyek különösen akkor lehetnek hasznosak ha több különböző szolgáltatást nyújt a weboldal. Bizonyos szolgáltatók ezt csak korlátozott mennyiségben engedélyezik.

5. Rendelkezésre állás

Óriási problémát okozhat ha egy kampányidőszakban technikai probléma adódik. Gyakorlatilag teljes védettséget a meghibásodások ellen egy szolgáltató sem képes nyújtani, azonban a szolgáltatóknak minden esetben meg kell határozniuk mennyi kiesésre nyújtanak garanciát. Tipp: 99%-os rendelkezésre állás ma már megkövetelhető mindenkitől.

6. Vezérlőpult

Vagyis az a felület, ahol a tárhellyel kapcsolatos adminisztratív feladatok elvégezhetők a szolgáltató bevonása nélkül is. Aki szeretné maga kezelni a tárhelyét érintő bizonyos beállításokat, vagy önállóan kezelni az email címeit például annak szempont ez.

7. CMS rendszerek támogatottsága

A weboldalak nagy részét ma már WordPress vagy valami hasonló tartalomkezelő rendszer biztosítja. Több szolgáltatótól ezek a rendszerek akár előtelepítve is igényelhetőek. tarhely_szolgaltatok_osszehasinlitasa_cmsrendszerek

8. SSL

Az SSL egy biztonsági tanúsítvány, mely a biztonságos https protokollon keresztül kommunikál a látogatóval. A tanúsítványnak a biztonságon felül ma már marketing célú felhasználási módjai is léteznek.

9. Szoftverkörnyezet

Esett már szó a tartalomkezelő rendszerek futtatásáról, de bizonyos esetekben előfordulhatnak egyedi igények, a weboldallal kapcsolatban. Egyedi weboldal esetén érdemes a fejlesztővel egyeztetni hogy milyen követelményei lehetnek egy weboldalnak.

10. Adatbázisok

A legtöbb általános honlap számára elegendő egy adatbázis. Ha azonban több weboldalt is ki kell szolgálnia a tárhelynek, érdemes azok adatait külön adatbázisokban kezelni. A szolgáltatások nagy része alapvetően csak egy adatbázist biztosít, érdemes megfontolni azt is mire lesz szükség a későbbiekben.