Felhő tárhely biztonságos használata

Olvasási idő: ~4 perc

Felhő tárhely biztonságos használata

Aki vesztette már el adatait, vagy azok egy részét egy merevlemez vagy pendrive sérülése következtében, az tisztában van vele, hogy az adatok védelme nem csak az illetéktelenek hozzáférésének korlátozásától, hanem az adatok tárolási helyétől is függ. A fenti probléma napjainkban is egyre inkább megjelenő megoldása a felhő alapú tárhely. A felhővel kapcsolatos vélekedés ugyan kicsit bizonytalan lehet azok számára akik nem ismerik a technológia hátterét. A felhő alapú tárhely nem kézzelfogható, hardver nincs a közelünkben, de az eszközeinkről elérhetjük. Mégis mitől biztonságos egy olyan tároló amit mi fizikailag sosem láthatunk.—. Felhő tárhely biztonságos használata

Minden egy kézben

A saját merevlemez adatait mi magunk kezeljük, mi magunk gondoskodunk a védelméről, legyen szó vírusvédelemről, vagy a fizikai sérülések elleni védelemről. Mi intézzük a fájljaink biztonsági mentéseit, mi gondoskodunk arról hogy adataink ne kerüljenek illetéktelen kezekbe. Szóval mindenről nekünk kell gondoskodnunk.

Felhő alapú információtárolás

Egy felhő alapú tárhely esetében biztonsági szakértők és rendszerfelügyeletben jártas szakemberek ellenőrzik adatainkat. Amennyiben meghibásodás történik, mondjuk tönkremegy egy merevlemez, a rendszer redundanciája miatt adatvesztés nem történik. Ez annyit jelent hogy a felhő mögött álló számítógépek rendszerei olyan megoldásokat használnak, amik lehetővé teszik adataink biztonságát még akkor is, ha bizonyos hardverelemek tönkremennek. A meghibásodás után a rendszert folyamatosan felügyelő személyzet azonnal reagálni tud a problémára úgy hogy a felhasználó ebből semmit sem észlel. Adatai végig elérhetőek maradnak, a lehető legnagyobb biztonságban. A felhő másik óriási előnye az elérhetőség. Míg a laptopunkon található fájljainkat magunknál kell tartanunk, ha arra szükség lesz, a felhő estében azok eléréséhez mindössze egy internetkapcsolattal rendelkező eszközre van szükség.

Információmegosztás

A biztonságos tároláson felül a tárhelyen található fájlok megosztása könnyedén megoldható. Ehhez szükségtelen a saját hozzáférési adataink megadása, hiszen ez biztonság szempontjából jelentős kockázati tényező lenne. Elegendő az adott dokumentum, vagy bármilyen fájl elérhetőségét egy a felhőben regisztrált másik felhasználóval megosztani. Így az adott információ mindkét fél számára elérhető, vagy akár szerkeszthető. Láthatóan a közös munkát elősegítő lehetőségről van szó. A kommunikáció felgyorsul, a munka hatékonyabbá válik.

Biztonsági mentés

Amennyiben valakinek még mindig nem elég meggyőző a felhő biztonsága az adattárolás szempontjából, ha nem elegendő a szakemberek által nyújtott rendszerfelügyelet, és az ehhez képest rendkívül alacsony ár, további biztonsági szempont lehet számára az a tény hogy a felhőszolgáltatások a meglévő biztonsági feltételek megléte mellett is gondoskodnak az adatok biztonsági mentéséről. Felhő tárhely biztonságosan!  

Felhőszolgáltatások árai

Azt már láthatjuk hogy a felhőszolgáltatások rendkívül precíz és biztonságos hátteret adnak alacsony áron. Ennek az oka annyi, hogy a szolgáltatás tervezése során alapvető szempont hogy az sok igényt tudjon kielégíteni egyszerre. A profi rendszerfelügyeletet adó tapasztalt szakemberek és az elsőosztályú megbízható hardverek költségeit a ugyanúgy finanszírozni kell. Ne gondoljuk hát hogy egy olcsó megoldás áll az olcsó díj hátterében. A szolgáltatás ugyanolyan költséges, a kulcs a felhasználók számában rejlik. A felhőben sokan tárolják az adataikat, ezáltal többen fizetik meg ezt az egyébként minimális költséget.