20 gb tárhely mire lehet elég?

Olvasási idő: ~4 perc

20 gb tárhely mire lehet elég?

Tárhely választáskor az egyik leglényegesebb és leginkább kiemelt tárhelyválasztási szempont a tárhely mérete. De mennyi tárhelyre van szükség? Felhasználástól függően ez nagymértékben változhat, viszonyításképpen álljon itt néhány konkrét példa, ami nem minden esetben életszerű, a tárhely méretének választásakor azonban nagy segítség lehet.— 20 gb tárhely

20 GB WordPress

Egy weboldal általános mérete sok tényezőtől függ. Jóval nagyobb tárhelyet igényel egy videós weboldal, ami saját videókat tárol, mint egy általános céges weboldal néhány képpel és leírással. Tartalomkezelő rendszerek esetén a méret jobban behatárolható, itt kijelenthetjük, hogy egy átlagos tartalommal bíró WordPress weboldal nem haladja meg a 100MB tárhelyet. Tehát könnyen kiszámolhatjuk, hogy ha 20 GB = 20480 MB akkor ekkora helyen körülbelül 205 db átlagos WordPress weboldal fér el, azaz bőségesen túlszárnyalja a tárhely mérete a néhány weboldal kapacitását.

20 GB kép

Az okostelefon már szinte mindenki zsebében ott lapul, amivel folyamatosan fotózunk, a képek mennyisége egyre nagyobb területet igényel. Egy átlagos kamerával rendelkező kamera képeinek mérete körülbelül 3 MB-os átlagot jelent. 20480 / 3 = 6826,6 ennyi kép menthető 20GB-ra a telefon képeiből. Változik a helyzet, ha profi kamera képeinek tárolása a cél. a fájlméretek átlagai elérhetik a 20-50MB-ot is.

20 GB zene

Ha a képzeletbeli 20GB-os tárhelyet zenei kollekciók tárolására használjuk, és a zeneszámokat mp3 tömörítéssel mentjük le, akkor átlagosan 8-10 MB körüli fájlméretekkel érdemes számolni 6 perces hosszokkal számonként. Ha az egyszerűség kedvéért 10MB egy zeneszám, akkor az jön ki, hogy 20GB esetén ez 2048 db felvételt jelent. Ugyanez veszteségmentes tárolás esetén azonban körülbelül negyedannyi hanganyagot jelent.

20GB videó

A 20 GB egy videós portál esetében bizonyos szintig kielégítő lehet, habár a videóminőség itt komoly szerepet játszik. Egy 10 perces tömörített, közepes felbontású videó átlagos mérete 50MB, akkor annak HD megfelelője körülbelül 200 MB. Ezekkel a számokkal könnyen kijön, hogy egy 10 perces videókat tartalmazó oldal:
  • Átlagos felbontással 410 db
  • HD felbontással 102 db
videó tárolására alkalmas.

20GB dokumentum

Ha egy iroda nagy mennyiségű dokumentumot termel, a 20GB akkor is elegendő a legtöbb esetben annak tárhelyigénye kielégítése céljából. Egy átlagos Word dokumentum, vagy Excel fájl ritkán éri el az 1MB-ot. Ez különösebb számolgatás nélkül is legalább 20480 dokumentumot jelent.

20GB a valóságban

A tárhely felhasználása ritkán ennyire kiszámítható, az átlagos felhasználás során a vegyesen kerülnek is dokumentumok, képek, de akár a zenék és a filmek is egy tárhelyre gyűlhetnek össze. A 20GB-os tárhelyméret azonban a legtöbb esetben sokáig elegendő maradhat. Tegyük fel hogy a felhasználó a felhőbe menti a fontos adatai, ahol egy 20GB-os tárhely áll rendelkezésére, mennyire tudja azt kihasználni?
  • évente 200 képet készít az okostelefonja segítségével, ez a 3MB-os átlaggal számolva 600 MB/év
  • A telefon segítségével készít időnként néhány perces videókat is, évente 20-at, ez kb 1GB/év
  • Itt tárolja a dokumentumait, számláit is a munkájával kapcsolatban, nagyrészt PDF, Word és Excel fájlokat, számolhatunk 1 MB-os átlaggal és 300 fájllal évente, ez 300 MB/év
  • Kedvenc zenei albumait is tartósan szeretné megőrizni a legjobb minőségben, ez 10 album esetén maximum 2 GB/év
  • Összesen: 3,9GB/év
Tehát a 20GB-nyi tárhely körülbelül 5 évig elegendő lesz számára. Vagyis 5 év múlva kell elgondolkodnia a tárhely bővítésén, ami elképzelhető, hogy ennyi idő elteltével jóval olcsóbbá válik mint ma.