Ha kevés a tárhely…..

Olvasási idő: ~4 perc

Ha kevés a tárhely…..

Ha kevés a tárhelye ezt csinálja más különben… A rosszul megválasztott tárhelycsomagok sok problémát okozhatnak a felhasználóknak. Az egyik ilyen jellemző probléma az, amikor a tárhely egyszerűen elfogy.

Milyen problémákat okozhat?

A kapacitásproblémák következményeként leállhatnak a weboldalak bizonyos funkciói. Ha weboldalt is kiszolgál az adott tárhely különböző problémák léphetnek fel a weboldal működésében. Ha elfogy a tárhely valószínűleg nem lehet új tartalmakkal bővíteni az oldalt, nem lehet feltölteni majd a legfrissebb képeket, de akár a weboldal működésében is okozhat ez hibát.— ha elfogy a tárhely méret.... Előfordulhat hogy a tárhely problémája miatt nem érkeznek meg fontos email-ek Az email kiszolgáló is a tárhelyen belül tárolja a beérkező leveleket, így a hely betelte után az e-mail kiszolgáló egyszerűen nem fogja tudni fogadni az adatokat. Rosszabb esetben erről még értesítést sem kapunk, egyszerűen csak az fog feltűnni, hogy egy idő után nem érkeznek üzenetek. A kérdés az hogy ez mikor tűnik fel valakinek, és akkora vajon mennyi értékes üzenet, esetleg megrendelés veszik el addig. A felhő lefoglalt tárhely mérete is véges… A felhőben óriási kapacitás található, de ne feledjük, hogy amikor előfizet valaki egy ilyen szolgáltatásra, annak csak egy részének felhasználására jogosult.

Megoldás a tárhelyproblémára

Tárhely méret növelés A tárhely problémái szerencsére viszonylag könnyen orvosolhatóak. Általánosan két egyszerű módszer javasolt. A tárhely optimalizálás egy kis munkát a tárhelybővítés pedig egy kis befektetést igényel.

Tárhely optimalizálás

Sok esetben előfordul, hogy a tárolt elemek átvizsgálása során olyan nem használt, tulajdonképpen felesleges fájlokat találunk, amelyek tényleg csak a helyet foglalják. Amennyiben nem kisebb méretű fájlokról van szó hanem nagyobb terjedelmű fájlokról, jelentős hely spórolható meg. Érdemes a keveset használt dokumentumok méretet valamilyen tömörítési módszer segítségével csökkenteni. Az archivált adatok ezáltal nem vesznek el, szükség esetén bármikor könnyen elérhetőek. Nem érdemes azonban a napi használatú adatainkat tömörítve tárolni, hiszen plusz munkát és plusz erőforrást jelent azok kezelése. Fontos hogy a tárhely optimalizálását olyan személy végezze el aki tapasztalt ezen a területen, illetve ismeri a későbbi szükségleteket. Nagyobb problémát okozhat a későbbiekben egy fontos fájl hiánya mint egy aktuális tárhelyprobléma. Mindig a fontos adatok biztonsága legyen az elsődleges szempont. Mi érhető el ezzel a módszerrel? Nagyban függ a tárolt fájlok mennyiségétől és azok típusától. Az egyébként is tömörített videofájlok tömörítése például nem ajánlott, de ha a régi dokumentumokat tömörítjük, akkor is átmenetileg oldjuk csak meg a problémát. Amennyiben a levelezőbe sok spam, hírlevél érkezik, esetleg nagy mennyiségű melléklettel érdemes itt is kutakodni. Egy nagyobb adatforgalmat bonyolító e-mail cím esetén akár több GB-nyi hely is felszabadítható.

Tárhelybővítés

Ha az optimalizálás nem segít szükséges bővíteni a tárhely méretét. Szerencsére a kapacitás ára a technológia fejlődésével egy ütemben csökkent, így ez csekély anyagi forrást fog felölelni.