Így használd okosan a webtárhelyet

A webtárhely hatékony kihasználásának módszerei nemcsak gyorsabbá teszik a weboldalainkat, de ugyanakkor költséget is csökkenthetnek. A tárhelycsomagok  által kínált kapacitás elegendő egy weboldal üzemeltetéséhez, azonban az idő múlásával, főként ha időnként bővítjük a tartalmainkat, vagy más célra is használjuk a webtárhelyet, könnyen elérhetjük a megrendelt csomag határát is.—

Webtárhely használata okosan!

Amikor a webtárhely csak tárhely

Előfordulhat hogy a tárhelyet nem weboldal üzemeltetése céljából használjuk, hanem fontos dokumentumainkat, képeinket tároljuk ott. ebben az esetben annyit tehetünk, hogy időnként felülvizsgáljuk, mikre van valóban szükségünk és a felesleges fájlokat töröljük.

Képek

A mai okostelefonok csodálatos fotók készítését teszik lehetővé. Ennek azonban ára van, méghozzá a lefoglalt tárterület miatt. Megpróbálhatjuk ezeknek az anyagoknak a méretét csökkenteni. Az elkészült képek általában már tömörített eljárással kerülnek tárolásra, így a tömörítési megoldások nem hoznak eredményt, sőt időnként rontanak is a helyzeten.

Megpróbálhatjuk azonban csökkenteni a képek felbontását. Ha nem tervezzük a képek kinyomtatását elegendő lehet egy 2000 pixel szélességű képek tárolása az 5000 pixeles szélesség helyett (az okostelefonok egy része ilyen méreteket tárol).

Figyelem! Ennek hatására csökkenhet a képminőség, körültekintően járjunk el.

Hatékony weboldal

Amikor a webtárhely egy weboldal kiszolgálójaként funkcionál, bizonyos szempontok figyelembevételével jelentős tárhelyet spórolhatunk.

Amennyiben saját fejlesztésű weboldal üzemel a tárhelyen, használjunk valamilyen dinamikus programnyelvet, például PHP-t. Ennek előnye hogy az oldalakat egy eljárás során generálja le. A legtöbb tartalomkezelő rendszer (WordPress, Drupal stb) is így működik.

A multimédiás tartalmakat mindenképpen optimalizáljuk a méretük szempontjából. A képek méreteit a korábban említett szempontok miatt csökkentsük a lehető legoptimálisabb mértékig. Míg egy fénykép esetében a 2000 pixeles szélesség már kielégítő minőséget jelenthet, addig egy weboldalon ritkán van szükség 1280px-nél nagyobb szélességre, sőt bizonyos helyzetekben akár egy 50x50px-es kép is elegendő, ami a méretezés szempontjából rendkívül alacsony értéket jelent.

Használjunk külső hivatkozásokat. Nem érdemes a weboldalon tárolni a videós tartalmakat, ennél sokkal költséghatékony például a YouTube használata. A videókat érdemes ide feltölteni. Mivel a YouTube biztosít weboldalba ágyazható kódot, így beilleszthetjük videóinkat úgy a weboldalunkba, hogy a tárhelyünket nem használjuk fel.

Webhelysebesség

A fenti módszerek alkalmazása azonban nemcsak a tárhelyünket kíméli, hanem a weboldal betöltődési sebességét is befolyásolja, ami sok szempontból az előnyünkre válhat. A látogatók gyorsabban elérik az információkat, a keresők is jobban fognak szeretni.

Az okos tárhelyfelhasználás spórolást jelent?

Bizonyos esetekben a fenti szempontok, nem, vagy csak részben alkalmazhatóak. Érdemes mérlegelni hogy a tárolt adatok milyen értéket képviselnek. Amennyiben valóban értékes adatokról beszélünk érdemes megfontolni magasabb tárhelycsomag használatát.

Egy fotós számára nem ajánlott például a képei tömörítése hiszen ebben az esetben lényeges szempont a minőség.

Az okos tárhelyfelhasználó tehát mérlegel, és ez alapján választ csomagot, adatainak kezelését pedig azok felhasználási módja szerint szervezi.

Így használd okosan a webtárhelyet” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nekem 1GB-os tárhelyem van. Hogyan tudom megállapítani azt, hogy ebből éppen eddig mennyit használtam fel? Ezt azért lenne fontos tudnom, mert ennek függvényében töltök még fel tartalmakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük