Webtárhely felöltése lépésről-lépésre

Olvasási idő: ~4 perc

Webtárhely felöltése lépésről-lépésre

A webtárhely feltöltése az első feladat amit érdemes elvégeznünk a megrendelés után. A frissen megrendelt webtárhely csak a rendszer működése szempontjából lényeges fájlokat fogja tartalmazni az aktiválást követően. A feltöltés két módon is lehetséges. Tapasztalatlan felhasználók számára az első, vagyis az adminisztrációs felületen történő fájlkezelés az ajánlott módszer, tapasztaltak számára pedig az FTP.— Webárhely feltöltése

Adminisztrációs felületen történő fájlkezelés

Miután beléptünk az adminisztrációs felületre a bal oldali navigációs menüben Főbb tulajdonságok panelen található Fájlkezelés választása után megkezdhetjük a fájlok felöltését. A felöltés menete a következő:
  • Lépjünk be az adminisztrációs felületre
  • Válasszuk ki a Fájlkezelőt (Főbb tulajdonságok -> Fájlkezelő)
  • Válasszuk ki a mappát, ahová a fájljaink kerülnek. (Weboldal feltöltésekor a www nevű mappa alatt fogjuk találni a domain-hez tartozó mappát.)
  • A mappák feletti menüsorban válasszuk ki a Feltöltés menőpontot
Ezen a ponton két módot is választhatunk a feltöltésre:

1. Helyi számítógép

Ebben az esetben, a számítógépen található fájlokat tudjuk feltölteni. A Fájl kiválasztása gombra kattintva a számítógépen megszokott munkaablak jelenik meg. Keressük meg a fájlokat a számítógépen, és a megnyitás gomb megnyomása után a fájlok már útban is vannak a webtárhely felé.

2. Fájl URL a közvetett szerveren

A másik módszer a fájlok feltöltésére akkor lehet hasznos, ha az adatok elérhetőek az interneten. Ebben az esetben, az opció kiválasztása után elegendő megadnunk a fájl URL hivatkozását és a feltöltés az indulás után el is indul. Fontos! Az URL-en keresztül nem érdemes, illetve nem is lehetséges egy weboldalt átmásolni. A weboldalak általában a külvilág számára nem látható fájlok által generált nézetek, amik mögött valószínűleg valamilyen adatbázis tevékenység is működik.

Feltöltés FTP-n keresztül

A másik módja a feltöltésnek, ami tapasztalt felhasználók számára ajánlott, az FTP-n keresztüli feltöltés. Az FTP (File Transfer Protocol) az interneten történő adatátvitelt támogató protokoll. Előnye a fájlkezelővel szemben, hogy kevesebb erőforrást igényel, illetve gyorsabb vele a munka is. Amennyiben a számítógépünkön található valamilyen FTP kliens, vagyis olyan szoftver ami képes kezelni az FTP kapcsolatot, elegendő megadni neki a bejelentkezési adatainkat, ezután pedig akár csatlakozhatunk is a tárhelyünkhöz. Gyakran használt FTP kliens a FileZilla, de létesíthetünk FTP kapcsolatot a Total Commander segítségével is. Az FTP hozzáférés szabályzására a Főbb tulajdonságok -> FTP felhasználók menüpontban van lehetőség. Új felhasználó esetén meg kell adnunk a következő adatokat:
  • Felhasználónév:  bármilyen még nem létező név lehet, ezzel fogjuk magunkat azonosítani a későbbiekben
  • Password (Jelszó): A bejelentkezéshez használandó jelszó megadása szükséges, gondoskodjunk a biztonságos jelszó választásáról.
  • Confirmation: Adjuk meg újra a jelszavunkat, ellenőrzés céljából.
  • Főkönyvtár: Itt szabályozhatjuk, hogy az adott FTP felhasználó mely könyvtárakhoz férhet hozzá.
A felhasználó létrehozása után az itt megadott adatokkal be tudunk lépni az FTP kliens segítségével, és innentől az adminisztrációs felület használata nélkül is kezelhetjük fájljainkat (természetesen az engedélyezett mappákon belül)