Megéri az ingyenes tárhely?

Olvasási idő: ~3 perc

Megéri az ingyenes tárhely?

Bizonyára másban is megfogalmazódott már a kérdés, hogy miért fizessen a tárhelyért, mikor elérhetőek ingyenes tárhely ajánlatok is. Mielőtt a témában bárki is elmélyedne, érdemes tisztában lenni azzal, hogy semmi nincs ingyen, valamiképpen mindennek megfizetjük az árát. Elképzelhető azonban hogy nem pénzzel. Az ingyenes tárhelyek valóban nem jelentenek közvetlen terhet a pénztárcának, azonban igenis komoly fizetséget kérnek hosszabb távon, illetve sok problémát is okozhatnak.— Ingenes tárhely

Ingyenes tárhelyen tárolt adatok

Ugyan nem jellemző, de nem is példa nélküli az az ingyenes tárhely megoldás, ami gyakorlatilag semmilyen garanciát nem ad. A tárhelycsomag egészen egyszerűen addig érhető el, amíg a szerveren van szabad kapacitás. Ennek fényében előállhat egy olyan helyzet hogy reggel arra ébred a tárhely “bérlője”, hogy az adatait egyszerűen törölték a rendszerből. Ebben az esetben általában nincs helye reklamációnak, mivel a tárhely-regisztráció során elfogadott szerződési feltételek ezt is tartalmazzák.

Reklámfelület

Szintén sokáig működő megoldás volt ingyenes tárhelyek esetén főként régebben, hogy az ingyenes tárhelyen megjelenő weboldal kihasználta a weboldal reklámfelületét. Jellemzően a weboldal felső sávjában jelentek meg a szolgáltató hirdetései. A probléma ezzel annyi, hogy a webtárhely tulajdonosának semmiféle ráhatása nincs a sávban szereplő hirdetésekre. Több eset is előfordult, mikor egy céges weboldal akaratán kívül ugyan, de a konkurenciáját reklámozta ezen keresztül.

Korlátozott hozzáférés

Szintén jellemzője az ingyenes tárhelyeknek, hogy az adminisztrációs felületen korlátozott beállítási lehetőségeket kap a felhasználó. Bizonyos weblapszolgáltatások esetén magának a weboldal lehetőségei kimerülnek egy kötelezően használandó sablonrendszer használatában. Amennyiben ez a sablonrendszer nincs megfelelően felkészítve a weboldal funkcionalitására, valószínűleg az igények lejjebb adása az egyetlen lehetőség, vagy megfelelő tárhely választása.

Korlátozott elérés

Az ingyenes tárhelyek esetén, ugyanúgy mint a fizetős, de olcsó társai esetében korlátozott sávszélességen keresztül használhatóak. Azaz nem tudják kiszolgálni az esetleges nagyobb forgalmat. Ez ebben az esetben kisebb weboldalaknál is gondot okozhat, hiszen ha túl sokan használják az adott szervert, elképzelhető hogy drasztikusan lelassul az adatforgalom, ebben az esetben pedig a weboldal elérhetetlenné válhat.

Mikor érdemes ingyenes tárhelyet választani?

Előfordulhatnak olyan esetek amikor megfelelő egy ingyenes tárhely is, azonban ajánlott soha nem lesz. Abban az esetben érdemes ilyen megoldást választani, ha
  • komolyabb céljaink nincsenek vele
  • nem tárolunk rajta privát információkat, és felkészülten ér adataink törlése