Tárhely külföldön vagy itthon?

Olvasási idő: ~3 perc

Tárhely külföldön vagy itthon?

Tárhelyválasztás során időnként felmerül a külföldi szerver lehetősége is. A külföldi szervereknek ugyan vannak bizonyos előnyei, azonban sok esetben már praktikussági okokból sem ajánlott azok használata.

Távolság

A külföldi szerverek egyik óriási hátránya egyszerűen az hogy külföldön vannak. A nagyobb távolság ugyan jól jöhet abban az esetben ha nemzetközi piacot céloz meg az azon található weboldal, azonban ha helyi, azaz Magyarországon belüli piaci réteg a célközönség, már nem annyira egyértelmű a haszna.— Külföldi tárhely A távolság miatt az oldal látogatóinak többet kell várniuk a weboldal betöltődésére, hiszen azok nagyobb távolságokat tesznek meg, illetve valószínűleg a hálózati kapcsolatok is terheltebbek ilyen távolságon már. A sebesség persze optimalizálható egy bizonyos szintig a weboldal betöltődési idejének finomításával, azonban mindig lesz egy korlát amit a szerver válaszideje határoz meg.

Ár

A másik ok ami miatt megfontolandó az itthoni tárhely használata, az az ára. A külföldi tárhelyek elképzelhető hogy nagyobb tárhelyeket kínálnak, azonban jóval drágábba teszi azt a sávszélesség hazánkhoz viszonyítottan magasabb ára. Itthon évi 7000 Ft-ért  4GB tárhely is elérhető 100MBit-es hálózaton, korlátozásoktól mentesen. Ez a méret a legtöbb weboldal igényeit bőven lefedi, amennyiben ez mégsem elég, valószínűleg megéri a nagyobb kapacitást is igényelni. Külföldi szerverek esetében ez másképpen fest. Az igaz hogy nagyobb kapacitásokkal rendelkező tárhelyeket találunk itt, azonban különböző korlátozásokkal kell számolni. A tárhelyek éves díjai a legegyszerűbb csomagok esetén is a 15-20000 Ft-ot jelentenek, és nem ritkák az olyan korlátozások, amely szerint a tárhelyen egy darab weboldal üzemelhet, és korlátozhatják a havi látogatószámot is. Amennyiben a havi kvótánkat elértük a weboldal egyszerűen elérhetetlenné válik arra a hónapra, esetleg kisebb sávszélességet biztosítanak számára. (Hasonlóan mint a mobilinternet esetén)

Külföldi tárhelyek és a DiMa szerverei

A DiMa tárhelycsomagjai jóval személyre szabottabbak mint egy külföldi szerver esetén. A csomagok kialakítása során elsődleges szempont volt a megrendelői igényekhez igazítás. Webtárhely csomagjaink mindegyike költséghatékony megoldás lehet bárki számára. A legolcsóbb tárhelycsomagunk is kielégíti egy alapszintű weboldal igényeit, de komolyabb szolgáltatásokhoz is választhatók csomagajánlatok. A külföldi tárhelyek jóval nagyobb igényeket kell hogy kielégítsenek, míg az itthoni megoldások kifejezetten a magyar megrendelőkre szabottak. Felesleges az 50GB-nyi tárhely miatt külföldi szervert választani magasabb áron, főként akkor ha az a kapacitás nincs is teljesen kihasználva. A fentebb említett korlátozások pedig kifejezetten előnytelenné tehetik annak használatát.