Megéri az olcsó tárhely?

Olvasási idő: ~4 perc

Megéri az olcsó tárhely?

Tárhelyválasztás során rendkívül csalogatóak az olcsó tárhely megoldások. Ezek a csomagok már minimális éves költségek mellett is webtárhelyet kínálnak az érdeklődők számára. Az olcsó megoldások azonban nem minden esetben kifizetődőek, hiszen ha minden részletet alaposan körüljárunk sok esetben kiderül hogy az az olcsó ajánlat nagyon is sokba kerülhet.—

 Olcsó tárhely

Mi a baj az olcsó tárhelyekkel?

Először is érdemes az olcsó tárhelyek esetében a tárhely méretét szemügyre venni. A piacon találhatóak már évi  1000 Ft alatti ajánlatok is,viszont előfordul olyan csomagajánlat is, ami 50 MB-nyi helyet biztosít a weboldal számára. Ez a csekély tárkapacitás ugyan elegendő lehet egy bemutatkozó szintű weboldal esetén, de már néhány kép felöltése után is elérhetjük általa a kapacitás végét. Persze az 50MB nem jellemző azért, az olcsó kategóriában sem, de azért érdemes rá odafigyelni. A másik probléma ami előfordulhat egy ilyen filléres megoldás esetén az szoftverkörnyezet. Mivel a dinamikus weboldalak futtatásához szükség van bizonyos szoftverek meglétére a szerveroldalon, azaz a tárhelyen. Ilyen például a rendkívül népszerű PHP. Bizonyos olcsó tárhelyek nem biztosítják ennek a meglétét, ami azt jelenti, hogy csak a hagyományos html megoldással készülhet rá weboldal. Ez kizárja a különböző tartalomkezelők, mint például a WordPress használatát is. Ide kapcsolódhat egy másik hiányosság is, méghozzá az adatbázisok korlátozása. Egy weboldalhoz egy adatbázis általában elegendő, azonban, szintén a dinamikus weboldalak esetén az az egy kell is. Olcsó tárhelyek esetében azonban ugyanúgy, ahogy a PHP, az adatbázis támogatottsága is hiányozhat. Szintén lényeges hogy a webtárhely elérhető legyen, tegyük fel egy FTP kapcsolat által. Ezen a csatornán keresztül kerülnek a weboldal fájljai a tárhelyre. Az FTP azért is hasznos, mert sokkal kényelmesebben konfigurálható a fejlesztő számára, illetve egy olyan hozzáférésről beszélünk, amin keresztül a webtárhely fájljait engedi csak kezelni, a tárhely egyéb beállításait nem. Bizonyos olcsó tárhelyek esetén az FTP fiók is hiányozhat a kínálatból. De tegyük fel a fentiek mindegyike megvan, tehát van PHP környezet és a adatbázisok, a tárhelyhez pedig jár egy FTP hozzáférés is. A kapacitás még mindig  kevés.

Mi az olcsó?

Napjainkban a tárhelyek árai már nem túl magasak. Amit mindenképpen kerülni érdemes az a filléres megoldások. Egy minőségi tárhely üzemeltetése, illetve felügyelete energia és munkaigényes, azaz pénzbe kerül. A gond a nagyon olcsó megoldásokkal, hogy azok általában valamilyen funkcionalitás rendelkezésre állásával vagy annak teljes hiányával kompenzálják az alacsony árat, a fenntartható szolgáltatás érdekében Az olcsó és a már használható tárhely között egyébként is minimális a különbség. Nem biztos hogy az éves szintű 5000 Ft megspórolt összeg nem fordul-e vissza amikor sürgősen tárhelyre lenne szükség.

Mi legyen a minimum követelmény?

Hogy mindenki számára egyértelmű legyen mi az olcsó tárhely, álljon itt néhány minimális szempont, mely a tárhelyválasztás során segíthet dönteni.
  • Minimális 1 GB tárhely. Ez ma már egy olyan minimum, amit minden esetben teljesítenie kell egy tárhelyszolgáltatónak. Az 1GB ez mellett azt is garantálni tudja hogy egy egyszerű weboldalnak kapacitásproblémái legyenek
  • Legfrissebb PHP futtatókörnyezet. Ami biztosítani fogja a minőségi szolgáltatást amit a weboldal nyújt
  • Minimum 1 db MySQL adatbázis. Ez a leginkább használt adatbázismotor weboldalak esetén, a legtöbb esetben szükség van rá.
  • FTP hozzáférés. A már korábban ismertetett okok miatt.
  • Magyar nyelvű kezelőfelület a tárhelyhez