Mekkora tárhely kell a képeknek ?

Olvasási idő: ~4 perc

Mekkora tárhely kell a képeknek ?

A képek tárolása kissé nagyobb helyet igényel, mint a dokumentumok vagy a weboldal elemei. Általánosan elmondható hogy a weboldalak tárhely igényének legnagyobb részét a médiaelemek, tehát a képek és videók teszik ki.— Mekkora tárhely kell a képeknek? A képek használata általában szükségszerű, hiszen ez hozza kicsit közelebbivé magát a tartalmat. Az emberek nagy része vizuális beállítottságú, így sokkal egyszerűbb média elemekkel megértetni magunkat.

Milyen képeket akarunk tárolni?

A weboldal jellegétől függően többféle képi elemmel számolhatunk. Használhat képeket maga a weboldal a megjelenése során. Ugyan ez nem mindig a legjobb megoldás, de sokszor gyors és szép végeredményt produkál. Szerencsére a weboldalak elemeiként használt képek minimális tárhelyigénnyel bírnak, általában csak néhány kbyte méretről beszélünk. Szükségszerű is ez, hiszen egy jó tárhelyen is szükség van arra, hogy a weboldal hatékonyan működjön, az oldalbetöltési időhöz pedig nagy mértékben hozzájárulnak a képek.

Normál felhasználás

Nem minden weboldal esetén jellemző, de szerencsére sok esetben kijelenthetjük, hogy a weboldalakon található képek optimalizáltak, azaz a fájlméretük összhangban van a megjelenített felbontással, ami a minőségükkel. Egy optimalizált 1280×1024 MB méretű kép tárhelyen foglalt mérete 2-300 kbyte körül van, ami azt jelenti, hogy még abban az esetben is, ha egy oldalon 2-3 kép, illusztráció található 1 MB-os oldalméret alatt maradhatunk. Persze egy kép nem feltétlenül fotó, aminek itt szintén jelentősége van. Ha egy ábrát tárolunk egységes háttérrel valamilyen tömörített formátumban, elképzelhető hogy az még az 50kbyte-ot sem éri el.

Fotók

Jelentős tárhelyigénye lehet azonban egy profi fotósnak. Mivel a nagy felbontású valósághű képek mérete jelentősebb, a weboldalon való szerepeltetésük is több helyet igényel. Egy teljes felbontású kép akár 10 MB-ot, de extrém esetekben akár nagyobb méretet is produkálhat képenként, ezért ennek a weboldalon történé megjelenítése erősen ellenjavallt. Egyrészt a felhasználó nem fogja kivárni mire teljesen, betöltődik a fotó, másrészt nincs is rá szükség, hogy ekkora méretet használjunk, mivel a megjelenítőn valószínűleg úgysem látható az teljes felbontáson. Ha mindenképpen elérhetővé kívánjuk tenni a fotóinkat ajánlott azokból egy csökkentett felbontású, optimalizált méretű verziót a weboldalra helyezni, az eredeti képet pedig letölthetővé tenni. Így a látogató az előtt megtekintheti a képet, hogy feleslegesen terhelné a tárhelyünket, és a sávszélességet.

Mennyi képet tárolunk?

Fontos szempontja a tárhely méret meghatározásának az is, hogy mennyi képet akarunk elérhetővé tenni a tárhelyen. A fenti példáknál maradva, ha oldalanként maximum 3 db átlagos felbontású képet használunk egy 10 oldalas weboldalon, optimalizálva, akkor valószínűleg még a kezdő tárhely csomagok is elegendőek lehetnek. Ha azonban a fotós példát vesszük alapul, és viszonylag sok képet fogunk tárolni, érdemes a nagyobb tárhely mérettel bíró csomagajánlatok között szemezgetni.