Tárhely megosztás problémái

Olvasási idő: ~3 perc

Tárhely megosztás problémái

Tárhely megosztása során több weboldalt is üzemeltethetünk ugyanazon a webtárhelyen. Ennek beállítása viszonylag egyszerű feladat, és sok esetben hasznos is lehet hiszen így egy webtárhely csomaghoz több oldalt is kapcsolhatunk.— Tárhely megosztás Egyszerűnek és logikusnak tűnik tehát a tárhely megosztás, azonban vannak árnyoldalai is, nézzük mik is ezek pontosan:

Biztonság

Egy weboldal elkészítése során sok biztonsági probléma merülhet fel, amivel érdemes számolni. A biztonság kérdése már egy honlapnál is lényeges kérdés, viszont amikor több weboldalt üzemeltetünk ugyanazon a tárhelyen, drasztikusan növelhetjük a támadási felületünket. Kezdjük azzal, amire mindenki elsőként gondol. Valamilyen népszerű tartalomkezelő rendszert használunk a weboldal üzemeltetésére, ami kedvelt célpontja a hackereknek. A weboldal frissítéseivel nem törődik senki, és egy napon feltörik azt, különböző problémákat okozva a honlap tulajdonosnak, egyenlőre csak egy weboldal esetén.

Mi történik azonban akkor, ha valami módon a támadó eléri a fájlrendszert is? 

Komoly probléma adódhat ebből, hiszen ha több weboldalt is üzemeltetünk itt, mind veszélybe kerülhet. Elegendő egy sebezhetőség ugyanazon a tárhelyen és akár az összes weboldalunk veszélybe kerülhet. Persze azt se felejtsük el, hogy a támadó nem kell hogy hacker legyen. Elég hozzá egy rossz helyen tárolt jelszó, de egy asztalon felejtett jegyzetfüzet is. A tárhelyhez történő hozzáférés után gyakorlatilag bármi kivitelezhető a weboldalon, ami már egy weboldal esetén is veszteséget okozhat, viszont ha többet is üzemeltetünk ugyanott…

Terhelés

Egy weboldal népszerűsége nagymértékben függ annak tartalmától. A közösségi média világában pedig előfordulhat az is, hogy hirtelen népszerűvé válik egy weboldal bizonyos tartalma. Mi történhet ilyenkor? A hirtelen beáramló forgalmat a weboldal mögötti szerver nem bírja, és egyszerűen megbénul. Megosztott tárhely esetén a probléma jelentkezik a szerveren található összes weboldalnál, mégpedig egyszerre.

Érdemes megosztani a tárhelyet?

Az árnyoldalak ellenére is érdemes lehet kihasználni a szabad kapacitást. Ha elég körültekintőek vagyunk, kényelmes megoldás lehet központi helyről irányítani a weboldalainkat, azonban létfontosságú, hogy ügyeljünk rájuk.
  • Óvjuk a jelszavainkat, és csak azok férjenek hozzá, akiknek biztosan van hozzá jogosultságuk
  • Használjunk optimalizált megoldásokat, főként akkor, ha nagyobb forgalomra számítunk
  • Tartsuk naprakészen a weboldalak mindegyikét, illetve használjunk biztonsági megoldásokat
Ezeket a tanácsok minden esetben érdemes betartani, tehát akkor is ha csak egy weboldalunk van.