Melyik PHP verziót használjam a tárhelyemen?

Olvasási idő: ~3 perc

Melyik PHP verziót használjam a tárhelyemen?

Néhány tárhely esetében lehetőség van a PHP újabb verziójára történő váltásra. Az hogy a 2015 decemberi kiadású PHP még nem terjedt el minden tárhelyen általában kompatibilitási okokra vezethető vissza, azonban sok szempontból fontos lenne váltani. Weboldal tulajdonosként nem biztos hogy mindenki tisztában van a technikai követelményekkel kapcsolatban, ezért a legjobb ha az elején kezdjük:— Melyik php verzót használjam?

Mi az a PHP?

Szerveroldali szkriptnyelv mellyel dinamikus weblapokat készíthetünk. A PHP az első ilyen nyelvek egyike ma a weboldalak többsége PHP-vel fut. A szerveroldali szkript lényegében annyit jelent, hogy a weboldalunk forráskódjában megadott utasításokat a szerveren található szoftver futtatja le, és ez alapján jelenik meg maga a weboldal. A PHP verziótörténete nem teljes mértékben logikus, hiszen a PHP7-es verziója gyakorlatilag a 6. kiadást jelenti, ennek tervezési okai vannak, elegendő, ha azzal tisztában vagyunk azzal, hogy PHP6-ot szükségtelen keresni a szerverbeállítások között, hiszen ilyen valójában nem létezik.

Mi történik a régebbi verziókkal?

Az előző még sok helyen előforduló PHP 5.6 egyelőre támogatott, azonban 2018 december 31-étől ez a támogatás megszűnik. Ez annyit jelent, hogy a rendszer továbbra is üzemképes marad, azonban javításokat, biztonsági frissítéseket nem adnak ki hozzá.

A PHP7 előnyei

Nem a rövidesen megszűnő támogatás az egyetlen ok, ami miatt érdemes a váltáson elgondolkodni. Az új verzió egyik legtöbbet hangoztatott újításai a teljesítmény fokozására fókuszálnak. Ez egy szükséges fejlesztési irány, hiszen az online felületek növekvő népszerűsége egyre nagyobb embertömeg kiszolgálását teszi szükségessé. A több felhasználó több oldallátogatást is jelent a weben. Ha egy megosztott tárhelyen üzemel a weboldalunk, akkor nem csak a bennünket érintő látogatásokkal kell számolnunk, hanem a szerveren megtalálható többi oldaléval is. Szintén fontos az is, hogy az oldalra érkező felhasználó számára gyorsan elérhetővé váljon a weboldal. Ez lényeges a keresőoptimalizálás során, de eleve a látogatók kiszolgálásának minőségével is kapcsolatban van. A PHP legfrissebb kiadása teljes mértékben összhangban van ezzel. A teljesítmény kimutathatóan megugrik minden esetben, amikor egy régebbi verzióról állunk át újra. Vagyis, ha átállunk PHP7-re, akkor számíthatunk arra is, hogy jóval gyorsabban töltődik be majd az oldalunk.

Az átállás akadályai

Bizonyos weboldalak, melyek a régebbi PHP könyvtárakkal dolgoznak, elképzelhető hogy hibásan működnek. Amennyiben tartalomkezelő rendszert használunk, általában egy újabb verzióra történő frissítés megoldja a problémát, de azért érdemes ellenőrizni az átállás előtt azt is, hogy a weboldal is együttműködik e terveinkkel.