Online tárhelyek biztonsági mentései

Olvasási idő: ~4 perc

Online tárhelyek biztonsági mentései

A biztonsági mentések hasonlóan fontos tényezői egy webtárhely üzemeltetésének, mint a jelszavak megőrzése, vagy a weboldal általános biztonsága. Mivel 100%-os védettség gyakorlatilag nem létezik, jó ha van egy B-tervünk arra az esetre ha bármilyen probléma is adódik a rendszereinkben.— Tárhely mentés

Mikor segíthet egy biztonsági mentés?

A biztonságai mentések haszna a probléma jelentkezésekor mutatkozik meg. Miután elolvastuk a következő pontokat érdemes elgondolkodni rajta mi is történik akkor, ha nincs biztonsági mentés.

Feltörik a weboldalt.

Egy weboldal feltörése valójában nem annyira ritka esemény, mint azt sokan gondolják. A legtöbbször maga a támadás ténye ki sem derül egyértelműen, csak észreveszünk néhány fura jelenséget. Például indokolatlan változást észlelünk a tartalomban, vagy gyanús hivatkozások jelennek meg a cikkekben. Ha van biztonsági mentés egyszerű a dolgunk. Vissza kell állítani egy olyan időpont mentését, amikor még minden rendben volt. Ha nem történt sok változás az oldalon, akkor érdemes korábbi időpontot beállítani, hiszen az észlelés előtt is fertőzött lehetett már az oldal. Ügyeljünk azonban arra, hogy egy teljes visszaállítás során a backup dátuma utáni frissítéseket újra el kell végeznünk.

Mi történik, ha nem volt biztonsági mentés?

Akkor bizony kezdődik a hibakeresés, az esetleg problémák elhárítása, ami jóval több munkaórát jelent, mint egy mentés visszaállítása. A problémásabb esetek megjelenésekor azonban az is előfordulhat, hogy költséghatékonyabb új weboldalt készíteni, mint a meglévőt kitisztítani.

Frissítésből adódó problémák.

A népszerű tartalomkezelő rendszerek, mint a WordPress, gyakran adnak ki frissítéseket, melyek biztonsági és működési problémákat oldanak meg. A frissítések jó dolgok, hiszen a fejlődésünket segítik. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy egy frissítés bizonyos esetekben problémát is okozhat. Előfordulhat például, hogy egy egyedileg fejlesztett funkció használ egy lényeges rendszer-összetevőt. Ha a frissítés során ennek a rendszerösszetevőnk a működése megváltozik, vagy esetleg megszűnik, a mi egyedi fejlesztésünk is működésképtelenné válhat. Ez persze teljes mértékben elkerülhető, megfelelő fejlesztési módszerrel, de nem minden esetben van ez így. Ha a frissítés miatt problémát észlelünk érdemes visszaállítani a frissítés előtti változatot, és csak akkor elvégezni a frissítést, ha megoldódott a probléma.

Hogyan csináljam?

A webtárhely szolgáltató a legtöbb esetben rendelkezik valamilyen biztonsági mentéssel a tárhelyünkről, azonban érdemes erről saját magunknak is gondoskodni. Egyrészt azért, mert ha probléma adódik, akkor a szolgáltató nem biztos hogy azonnal tud foglalkozni a problémával, míg saját mentések esetén gyorsan reagálhatunk. Mentést a DiMa ISP 5-ös vezérlőpulttal ellátott szerverein automatikusan készítünk, melyet a vezérlőpultba bejelentkezve a biztonsági mentések menüpontból lehet visszaállítani.