Miért fontos adat a tárhely sávszélesség?

Olvasási idő: ~3 perc

Miért fontos adat a tárhely sávszélesség?

A tárhely sávszélesség alapján meg tudjuk határozni, hogy milyen mennyiségű klienst képes kiszolgálni a webtárhelyünk.— tarhely savszelesseg

Weboldal

Tegyük fel, hogy egy weboldal üzemel a tárhelyen. A weboldalra folyamatosan érkezik forgalom a keresőmotorokból illetve a közösségi hálózatokból. Most beszéljünk egy átlagos, de stabil és viszonylag stabil forgalomról. A számítások kedvéért vegyük azt az egyszerű helyzetet, hogy a keresőből érkező forgalom napi 50 látogatót hoz, a Facebookról és más hálózatból pedig szintén napi 50 látogató érkezik. Tehát weboldalunk napi forgalma átlagosan napi 100 fő (Most nem számolunk egyéb forgalmi forrásokat). A weboldalunk mérete optimális, azaz körülbelül 2MB egy aloldal mérete.

Weboldal forgalma

  • 1 nap alatt 100 látogató érkezik
  • 1 látogató átlagosan 2 oldalt tekint meg
  • 1 oldal átlagos mérete 2 MB
  • 100 x 2 x 2 = 400 MB
természetesen a webtárhelyünk nemcsak a weboldal forgalmát hivatott kiszolgálni előfordulhat hogy azon adatokat mozgatunk esetleg levelezünk is.

Dokumentumok

Normál felhasználás esetén valószínűleg dokumentumokat, képeket fogunk mozgatni a webtárhely és a saját merevlemezek között. Egy átlagos Word dokumentum 1 MB alatti  méretet képvisel, amiből napi 10-et mozgatunk, de hogy érdekesebb legyen, tegyünk hozzá napi 10-15 mentett fényképet is az okostelefonról képenként 5 MB-tal. Dokumentumforgalom:
  • napi 10 Word dokumentum, 10 MB
  • Napi 10 kép, 5MB/képpel számolva: 50 MB
  • Dokumentumforgalmunk így 60 MB

Levelezés

Ha gépünkön, telefonunkon valamilyen levelező klienst használunk akkor ez rendszeres időközönként ellenőrzi hogy érkezett e új levelünk, ha érkezett, akkor letölti azt. Példánkban napi 40 e-mail érkezik (válaszokkal együtt), és néhány dokumentum mellékletet is kapunk ez által. Egy szöveges levél mérete legyen 200kb,  a mellékletekre számolhatunk 1 MB-ot A levelezés sávszélességigényét viszonylag nehéz behatárolni, az adatok csak a nagyságrendeket próbálják bemutatni.
  • 40 levél: 200kb x 40 – 8MB
  • 4 melléklet: 4 MB
  • Összesen 12 MB + az e-mail kliens folyamatos bejelentkezése

Összesítés

Tehát láthatjuk, hogy egy átlagos felhasználás során napi kb 500 MB-nyi adatforgalma van az elképzelt webtárhelynek. Ha ezt az 500 MB-ot egy időben kellene kiszolgálnia a szervernek, az komoly problémákat okozna valószínűleg, de szerencsére az adatforgalom eloszlik egy 24 órás időintervallumban. Ezt a sávszélességet bőségesen fedezik az alapvető tárhely csomagok is, még abban az esetben is, ha a webtárhely több weboldalt szolgál ki egyszerre. A DiMa tárhelyein például 100 Mbit/s tárhely sávszélesség érhető el, ami a fenti terheltséget könnyedén ellátja.