Mikor érdemes a legnagyobb tárhelyszolgáltatóknál hosztolni?

Olvasási idő: ~4 perc

Mikor érdemes a legnagyobb tárhelyszolgáltatóknál hosztolni?

A világ legnagyobb tárhelyszolgáltatóit elsősorban külföldön fogod megtalálni. Ezek a szolgáltatások nemzetközi szinten, alacsony árakon elérhetőek, azonban magyar viszonylatban kicsit drágábbak. Annak eldöntése, hogy mikor érdemes ezeket a külföldi szolgáltatásokat igénybe venni, rendkívül összetett kérdés is lehet de általában egyértelmű melyik irányba is billen a mérleg nyelve.— Mikor érdemes a legnagyobb tárhelyszolgáltatóknál hosztolni

Külföldi tárhelyek

A külföldi tárhelyekről való döntés előtt mindenképpen érdemes azok előnyeit is számba venni. Amennyiben nemzetközi szinten szeretnénk elérhetővé tenni a weboldalunkat, mindenképpen érdemes a külföldi szerverek bérbevételén elgondolkozni. Mivel a nemzetközi oldalakat nagy valószínűséggel a világ nagyobb részéről is el akarják majd érni, ezért kifizetődő lehet egy földrajzilag központibb helyen lévő tárhely választása. Erre azonban létezik alternatív megoldás is, erről bővebben olvashatsz később. A legnagyobb tárhely szolgáltatók magyar viszonylatokhoz mérten óriási tárhelyeket kínálnak már a legkisebb csomagokban is. A TopTenReviews elemzésében található szolgáltatások között nem ritkák a korlátlan tárhelyet kínáló megoldások sem. A dolognak azonban vannak bizonyos hátulütői. A szolgáltatások jóval drágábbak, mint itthon. Az legkisebb csomagok is évi 30.000 Ft felett igényelhetőek. Ha megfigyeljük a rendelkezésre állást, akkor pedig kifejezetten rossz megoldásnak tűnnek. Az összehasonlításban még 75% rendelkezésre állással is találunk tárhelyet. Mivel egy weboldal működtetésének alapvető feltétele az, hogy folyamatosan elérhető legyen, így ez a szám elgondolkodtató. Nincs annál idegesítőbb, mint amikor egy reklámkampány közepén a weboldal egyszerűen elérhetetlenné válik.

Magyar tárhelyek

A fenti gondolatsort folytatva, érdemes összehasonlítani a külföldi lehetőségeket az itthoniakkal. Mivel kis ország vagyunk jóval kisebb felhasználói bázissal, ezért a tárhelyeink sokkal precízebbek. Egy tipikus magyar tárhely ugyan kisebb lemezterületet garantál számunkra azonban jóval kedvezőbb feltételeket és alacsonyabb árat garantál. A DiMa esetén például már a legolcsóbb megoldás esetén is 99%-os rendelkezésre állást biztosítunk. Mindezt egy nemzetközi szolgáltatás egy havi díjáért! A tipikus weboldal tárhelyigénye nem haladja meg a 100 MB-ot, így a nemzetközi tárhelyek korlátlan kapacitása már inkább csak marketingfogásnak tűnik. Hiszen kevesen vannak, akik ki is tudják azt használni.

Alternatívák

Már volt róla szó a cikkben, hogy nemzetközi célzás esetén érdemes lehet nemzetközi szervert választani. Azonban ez erősen függ a forgalmunktól is. Arra, hogy egy nemzetközi weboldal bárhonnan gyorsan elérhető legyen, kiváló megoldás valamilyen CDN használata. A CDN szolgáltatások lényege az, hogy a weboldalunk másolatai több CDN szerveren is megtalálható, így amikor az oldal lekérése megtörténik, a földrajzilag legközelebb található szerver adatai kerülnek lehívásra. A CDN hálózatok között találhatóak ingyenes változatok is, bizonyos forgalmi korlátozással, forgalmas weboldalak esetén azonban fizetős megoldást kell igénybe vennünk.

Melyik a legnagyobb magyar tárhely?

A kérdés sajnos nyitott marad. Különböző igények különböző szolgáltatásokat igényelnek. Amennyiben nem biztos abban hogy az igényeit mi szolgálja ki a legjobban, keresse ügyfélszolgálatunkat.