Mire jó az ingyenes tárhely próba?

Olvasási idő: ~3 perc

Mire jó az ingyenes tárhely próba?

A DiMa útjára indította ingyenes tárhely próba szolgáltatását. A cél ezzel annyi, hogy a megrendelőink teljesen tisztában legyenek azzal, milyen szolgáltatásra számíthatnak, még a konkrét megrendelés leadása előtt.—   Mire jó az ingyenes tárhely próba.

Mit érdemes feltérképezni ilyenkor?

Az ingyenes tárhely ugyan korlátozásokkal bír, így például e-mail-ek kezelésére nem tudjuk azt használni, viszont kipróbálhatjuk rajta hogyan viselné weboldalunk a szerverkörülményeket, illetve arról is képet kaphatunk milyen teljesítményre számíthatunk az éles weboldal üzemeltetése során.

Adminisztrációs felület

Belépés után az első dolog amivel találkozni fogunk, az adminisztrációs felület. Érdemes közelebbről is megismerkedni vele, felmérni a képességeit, és azt hogy minden igényünket kielégíti e. Persze ne feledjük el azt sem, hogy egy webes tárhely beállításainak köre kicsit szűkebb kell hogy legyen, a megbízható működés érdekében. A legjobb ha magát a szerver üzemeltetését a szolgáltatóra bízzuk, mi pedig az azon lévő weboldalak és adatok kezelésére koncentrálunk. Vegyük végig tehát a számunkra fontos beállítások meglétét, és szükség esetén teszteljük is le azokat. A próba tárhely elérése érdekében elérést is kapunk a szolgáltató webcímén keresztül.

Tesztek

Ha megfelel számunkra a rendszer, érdemes egy egyszerűbb weboldalt üzembe helyezni rajta, de akár a tervezett weboldal teljes forráskódját is feltölthetjük ide tesztelés céljából. A már említett webes elérhetőségen keresztül akár teszteket is végezhetünk rajta. Ezen felül, ha valamilyen fix rendszerrel dolgozunk (pl. WordPress vagy Drupal) percek alatt üzembe is helyezhetjük azt az adminisztrációs felületen keresztül elérhető gyors telepítési megoldások segítségével a tesztrendszert. Végezzünk sebességteszteket, ellenőrizzük, hogyan reagálnak a számunkra fontos funkciók, legyen egy képünk róla, hogy érdemes-e a szolgáltatást megrendelnünk.

Ilyen egy jó tárhely

Ha minden tesztet elvégeztünk, nagyjából képbe kerülünk azt illetően, hogy megfelel e az igényeinknek a szolgáltatás. A jó tárhely egyetlen ismérve hogy mindent tud amire szükségünk van. Ha nem számítunk komoly forgalomra, akkor egy gyengébb szerver is képes kiszolgálni a weboldalunkat, sőt az igazság az, hogy napi néhány látogató esetén akár egy otthon üzembe helyezett közepes teljesítményű PC is képes kiszolgálni a forgalmat, sőt egy mostani internet előfizetés is elég lehet ehhez. Persze az otthoni szerver üzemeltetése jóval több hozzáértést igényel, és valószínűleg ha kiszámolnánk órabérben a munkánkat, jóval magasabb díj jönne ki mint egy tárhelycsomag esetén, de ha ez a hobbink hajrá.