Tárhely kereső, így válaszd ki a legjobbat!

Olvasási idő: ~4 perc

Tárhely kereső, így válaszd ki a legjobbat!

Az interneten található tárhely kínálat zavarba ejtően nagy. Ha nem foglalkozunk minden nap a tárhelyeket érintő kérdésekkel, mindenképpen szükség lehet egy kis segítségre, főként kezdők esetén. Ez a bejegyzés segít abban, hogy laikusként is profi tárhely kereső szakemberekké válhass.— Tárhely kereső , választás.

Melyik tárhely a legjobb?

Nincs olyan hogy legjobb. Változhatnak az igények és az elvárások, így nem mondhatjuk azt, van olyan általánosan elfogadható szolgáltatáscsomag, ami mindenkinek megfelel.

Mik az igényeink?

Azt ígértem laikusként is profivá teszek bárkit a cikk végére, így nem szeretnék túlságosan belemélyedni a technikai részletekbe, de valamennyire muszáj lesz. Nézzünk meg néhány adatot:

1. Tárhely méret

Mindennek, még egy weboldalnak is tároló helyre van szüksége. A webtárhely egy olyan fizikai hely, egy  (vagy több, de azt ígértem nem mélyedek bele) merevlemez, ami elérhető az interneten keresztül. Nem mindegy azonban hogy mennyi helyet használhatunk ezen a merevlemezen. A tárhelyméretet egy tárolókapacitás-mértékegységben Byte-ban(Bájt) tudjuk kifejezni. A Byte azonban rendkívül kicsit egység, szükséges azt átváltanunk nagyobb egységekbe. A legtöbb a tárhelyet a következő egységekben jelölik: 1 MegaByte (MB) = 1.000.000 Byte
1 GigaByte (GB) = 10.000 MegaByte Mennyi tárhelyre van szükségünk? Normál weboldal esetén 1 GB tárhely valószínűleg mindenre elég lesz. Ezt azonban érdemes előre felmérni nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket.

2. E-mail

A webes kommunikáció alapja az e-mail cím. Eldönthetjük, hogy külső, akár ingyenes szolgáltató címeit szeretnénk használni, vagy jobban örülnénk saját, akár céges e-mail címnek.Ha szeretnénk céges e-mailt, ellenőrizzük tartozik-e SMTP vagy Webmail szolgáltatás a tárhelyhez. Hogyan akarjuk kezelni a céges e-mailt? Az interneten keresztül szeretnénk bejelentkezni rá, vagy e-mail kliens segítségével (e-mail kliensek például a  Thunderbird, az Outlook és hasonlók). Szintén ide tartozik még az a kérdés is, hogy mobiltelefonról is el szeretnénk e érni az e-mail-jeinket. Ha szeretnénk valamelyiket a fentiek közül keressük az IMAP vagy a POP3 lehetőséget. Ajánlott az IMAP lehetőségét használni, ha erre van mód. Mennyi e-mail címet szeretnénk? A legtöbb szolgáltatáshoz tartozik legalább 5 db e-mail cím, viszont ha többet szeretnénk, keressük meg az erre vonatkozó információt.

3. Adatbázis

Minimálisan egy darab adatbázishoz ragaszkodjunk még akkor is, ha nem akarjuk egyenlőre azt használni. Ma már nehéz jól működő weblapot elképzelni valamilyen adatbázis használata nélkül. A leggyakoribb adatbázis-rendszer a webtárhelyeken a MySQL.

4. Több weboldal

Egy weboldalt akarunk üzemeltetni a tárhelyről, vagy többet? Ha többet akkor valószínűleg több domain címre is szükségünk lesz. Ellenőrizzük milyen lehetőségek vannak erre. Fontos fogalmak ehhez a ponthoz az aldomain és az Addon domain. Az aldomain azt jelenti, hogy a domain nevüknek adhatunk egy előtagot, ami más könyvtárra mutat, mint a fő cím (pl. a valami.hu aldomain-je a teszt.valami.hu) Az Addon domain azonban különálló domain hozzárendelési lehetőségét jelezni. Összegzés Nincs más dolgunk tehát, mint végigvenni a fenti 4 pontot, és profi tárhely keresővé válhatunk. Persze ha van rá lehetőségünk mindenképpen egyeztessünk először a web fejlesztővel, vagy egy hozzáértővel mielőtt döntünk.