Tárhely felszabadítása – mit nyerünk ezzel?

Olvasási idő: ~5 perc

Tárhely felszabadítása – mit nyerünk ezzel?

A tárhely felszabadítása egy sokak számára időpocsékolásnak tűnő feladat. Az igazság azonban az, hogy ha időt fordítunk rá, az nemcsak több helyet, de áttekinthetőbb adatokat is jelent majd.— Tárhely méret növelése

Mikor érdemes nekifogni a tárhely felszabadításának?

Semmiképpen ne halasszuk a dolgot arra az időpontra amikor égető a tárhely probléma. Amikor a rendelkezésünkre álló kapacitás 75%-a foglalt érdemes ellenőrizni a lehetőségeket, különben kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. Webtárhely esetén fokozottan érdemes odafigyelni erre. Ha a weboldal mellett néhány e-mail címet is kiszolgál a tárhelyünk akár az a helyzet is előállhat, hogy a nekünk címzett levelek nem érnek célba.

Mennyi tárhely szabadítható fel?

Ez nehezen meghatározható, hiszen a felhasználás módjától is függ. Egy dinamikusan növekvő, több felhasználóval rendelkező weboldal az aktivitás és az adatok jellegétől függően folyamatosan növekedhet. A weboldalak többsége esetén ugyan problémát nem okozó mértékben történik a növekedés, de mint mindenben itt is vannak kivételek. Amennyiben webtárhelyünket fájlok tárolására is használjuk jóval nagyobb mértékű hely felszabadítása lehetséges.  

Módszerek

A tárhely felszabadítása többféle módszerrel is történhet. Nekifoghatunk törölgetni a felesleges fájlokat, de a tömörítés is megoldást jelenthet a problémára.

Felesleges fájlok

A legkézenfekvőbb, de ugyanakkor a legidőigényesebb megoldás a felesleges fájlok feltérképezése, és eltávolítása. A felesleges fájlok többféle módon is összeállhatnak. Térképezzük fel milyen jellegű adatokat használunk, és bíráljuk el mi az amire valóban szükség van a tárhelyen.   Felesleges fájlokat hozhatnak létre weboldalak is, például egy rosszul konfigurált naplófájlban. A naplófájlok a weboldal működése szempontjából lényeges információkat tartalmazhatnak, azonban ha a fejlesztő nem gondoskodott a fájl időnkénti ürítéséről, ez rendkívül nagyra is duzzadhat. Ilyen lehet például egy fejlesztés során ott felejtett eljárás ami egyszerűen annyit tesz, hogy hozzáfűzi egy létező szöveges fájlhoz a lekérés időpontját, illetve a látogató néhány elérhető adatát. Nagyobb forgalom esetén ez akár több GB-nyira is növekedhet (láttunk már ilyet). Az ilyen fájlok azon felül hogy sok heylet foglalnak, akár a weboldal sebességére is hatással lehetnek. A felesleges fájl természetesen lehetnek más jellegű is, akár egy általunk feltöltött fájl is.

Tömörítés

Ha a felesleges fájlok eltávolítása befejeződött, vagy egyszerűen csak nem akarjuk ezzel tölteni az időt, megoldás lehet a tömörítés is. A tömörítési eljárások azonban nem minden esetben használhatóak hatékonyan. A tömörítésekről érdemes tudni hogy létezik veszteséges és veszteségmentes formája. Veszteséget okozó tömörítés képek esetén a jpeg, vagy hangfájlok esetén az mp3. Mindkét tömörítési eljárás azonnal használható, tehát nincs szükség a kitömörítésre, mivel ezt elvégzi a megnyitást végző szoftver helyettünk. A hátrányuk hogy minőségvesztéssel járhatnak, azaz a tömörített fájlokból az eredeti állományok nem állíthatóak vissza. Azonban tegyük hozzá hogy ma már elég jó minőség előállítható ezekkel a formátumokkal, egy weboldalra tehát tökéletes választás lehet. Veszteségmentes tömörítések zip, rar, gzip és egyéb alternatíváik. Jellemzően ezek a fájlok azonnal nem futtathatók, így azokat az állományokat érdemes a segítségükkel tömöríteni, amelyeket ritkán használjuk. Amit ne csinálj! Egy veszteséges tömörítésű fájl veszteségmentes tömörítése időnként azt eredményezi, hogy a tömörített állomány nagyobb lesz mint az eredeti. Szintén ne próbálkozzunk több soron tömöríteni a fájlokat, ugyanazzal az eljárással.

Tárhelybővítés?

Sajnos vannak helyzetek amikor a fenti két módszer sem hoz eredményt. Ebben az esetben még mindig szóba jöhet a tárhelybővítés opciója.