Milyen a jó vezérlőpult? Ingyenes vagy fizetős panelt válasszak?

Olvasási idő: ~6 perc

Milyen a jó vezérlőpult? Ingyenes vagy fizetős panelt válasszak?

Amikor szeretnénk publikálni egy weboldalt az interneten, elengedhetetlen feltétele az, hogy valamilyen kiszolgálón elhelyezzük. Dönthetünk úgy, hogy saját kiszolgálót üzemeltetünk, esetleg bérelünk egy fizikai/virtuális szervert, vagy osztott tárhely szolgáltatást választunk. A legtöbb esetben az osztott tárhely szolgáltatás a legjobb választás, mivel ez a legköltséghatékonyabb mód arra, hogy weboldalunk az interneten bárki számára elérhető legyen. Az osztott tárhely szolgáltatás lényege, hogy egy adott szerver erőforrásai akár több száz weboldal kiszolgálására is felhasználható, így 1-1 szerver üzemeltetési költsége szétoszlik, ami lehetővé teszi, hogy rendkívül jutányos áron jussunk menedzselt tárhely szolgáltatáshoz. A menedzselt szolgáltatás előnye, hogy a kiszolgáló karbantartásával, üzemeltetésével nem kell foglalkozzunk, mivel ezen szolgáltatáson belül ezt a szolgáltató végzi el, részünkre pedig egy ún. Vezérlőpult felületet biztosít. Amennyiben az osztott tárhely szolgáltatás erőforrásai nem elegendők a weboldalunk megfelelő működtetésére (pl. nagy forgalmat generáló webshop), választhatunk virtuális szerver szolgáltatást (VPS) vagy bérelhetünk/üzemeltethetünk saját fizikai szervert. Ezekben az esetekben is nagyon hasznos, ha van egy olyan vezérlőpult telepítve, amivel könnyedén, bárhol és bármikor módosíthatunk a kiszolgáló beállításain.

Mi az a vezérlőpult?

A vezérlőpult felületén tudjuk kezelni többek között a weboldalakhoz tartozó domain nevet, e-mail címeket, FTP kapcsolatokat, és egyéb beállításokat. Osztott tárhely környezetben a vezérlőpultot a szolgáltató biztosítja részünkre és csak a saját tárhelyünk beállításainak módosítására van lehetőségünk rajta. Amennyiben saját kiszolgálóval rendelkezünk, akár az egész szervert tudjuk ezen keresztül beállítani, menedzselni. Ilyen szoftverből több fajta is létezik, más-más egyéb hasznos funkciókkal.

Milyen egyéb hasznos funkciókat tartalmaz még egy vezérlőpult?

Amennyiben nem rendelkezünk még weboldallal, de a kiszemelt domain nevet és tárhelyet már megvásároltuk, több lehetőséget is nyújt arra, hogy gond nélkül, akár pár kattintással létrehozzunk egy alap weboldalt sablonból vagy valamilyen tartalomkezelő rendszer telepítésével. Az általunk használt ISPmanager vezérlőpult mindkettőre lehetőséget biztosít, több, mint 300 tartalomkezelő rendszer közül válogathatunk. Egyes vezérlőpultok funkcionalitása tovább bővíthető ún. beépülő modulokkal, például víruskereső, web statisztika, választható adatbázis típus és verzió, biztonsági mentések, egyéb védelmek.

Melyik a számomra legmegfelelőbb vezérlőpult?

Az interneten számtalan cikk szól arról, hogy a különböző panelek pontosan milyen funkcionalitással rendelkeznek, mennyire megbízhatóak, kezelhetőséget tekintve mennyire egyértelműek, milyen támogatással rendelkeznek, és milyen célra ajánlják. Funkcionalitást tekintve nekünk kell eldöntenünk, hogy mire van és esetlegesen mire lesz szükségünk a jövőben, és ennek tudatában kell kiválasztani azokat, amelyek rendelkeznek ezekkel a képességekkel. Fontos az is, hogy a felület számunkra könnyen navigálható legyen, mindent gyorsan el lehessen érni amire a mindennapokban szükség lehet. Némelyik panel esetében a gyártó lehetőséget nyújt a felület tesztelésére online demo-n keresztül, esetleg rendelkezik bemutató videókkal és/vagy képekkel a termékről, ami megkönnyíti a döntést. Léteznek ingyenes és fizetős változatok. Ezek között a legnagyobb különbség a terméktámogatás. Míg ingyenes, nyílt forrású panelek esetében nincs, közösségi támogatás (pl. fórum), vagy külön megvásárolható támogatás van, addig egy alapból fizetős, licencelt megoldás esetén számíthatunk arra, hogy az alap licenc megvásárlása is foglal magában valamilyen szintű terméktámogatást. Ezt persze ne vegyük készpénznek, célszerű átolvasni az adott panel vagy szolgáltató által közzétett adatokat ezzel kapcsolatban. A terméktámogatás akkor a legfontosabb, ha saját szerveren szeretnénk használni a vezérlőpultot, mivel ha a későbbiekben problémánk adódik a termékkel, fontos, hogy legyen kihez fordulnunk, ahonnan biztos segítséget kaphatunk. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy egy havi vagy éves díjjal rendelkező licencelt termék esetén a biztonsági frissítésekre és hibajavításokra jobban számíthatunk arra, hogy időben megjelennek. Léteznek olyan ingyenes, nyílt forrású panelek, melyek kiemelkedően stabilak, megbízhatóbbak fizetős társaiknál. Minimális műszaki tapasztalattal és fórumokon nyújtott segítséggel is képesek lehetünk magunknak üzemeltetni egy ilyet, így nem kell számolnunk ezzel kapcsolatos plusz költségekkel.

Létezik olyan vezérlőpult, ami mindenre jó?

A legtöbb tárhely vezérlőpult alapjaiban ugyan azokkal a funkciókkal rendelkezik, tehát ha csak egy normál web tárhelyre van szükségünk, akkor lényegében erre a mindegyik alkalmas. Ha szeretnénk megbízható, több évtizeden át a piacon lévő, – ezáltal bizonyított – megoldást választani, akkor az ISPmanager, cPanel, Plesk szoftverek közül bármelyik jó választás lehet. Ezek közül az ISPmanager különböző változatait a DiMa.hu is rengeteg szerveren használja, egyéni fizikai gépektől kezdve, bérelt szervereken át a virtuális szerverekig mindenen elérhető.